Sporten kom till Jönköping via studenten Muhammad Ismail som kom hit för hemlandet Pakistan för att plugga på högskolan. För två år sedan startades Jönköping Cricket Association och idag har den växande klubben drygt 90 medlemmar. Men klubben har hittills inte haft någon egen anläggning utan har fått spela på olika planer. Varje gång de ska spela match har de fått åka till Göteborg.

– De har jagat en plan länge. Problemet är att det krävs en stor yta, den ska vara större än två fotbollsplaner och så ska det finnas en stor platta, en pitch, som måste gjutas på plats, säger Martin Funck.

Foto Karta: länsstyrelsen

Nu pekar allt på att den nya cricketanläggningen ska ligga längst ut på Elmiafälten mot cykelvägen som går längs med Rosenundsbankarna inne på Elmias område.

– Vi har haft en dialog med Elmia. Deras mässor går före, som exempelvis husvagnsmässan och lastbilsmässan, och cricketklubben får samarbeta med Elmia. Nu ska vi bara lösa hur man ska gå ut och in i Elmias område för att komma till den nya anläggningen, säger Martin Funck.

Cricket är en växande sport i hela landet och i Jönköping där klubben har drygt 90 medlemmar.

Cricket är en nationalsport i England och är exempelvis den största sporten i Indien. Idag spelas den i de flesta europeiska länder. Sporten växer också i Sverige.

– Det poppar upp cricketklubbar lite varstans. De flesta ligger i Malmö och Stockholm och då är det bra för dem att mötas halvvägs i Jönköping. Vi vill också ha alla idrotter i kommunen, säger Martin Funck.

Totalt kommer den nya cricketplan på Elmia att kosta mellan 100 000 och 150 000 kronor och det är kultur–och fritidsförvaltningen och Smålandsidrotten som skjuter till pengarna. Det mesta av pengarna går till att gjuta den stora betongplattan som blir 22,5 meter lång och 3,6 meter bred. Plattan kommer att täckas med konstgräs.

Rosenlundsbankarna är ett naturreservat och därför har kommunen väntat på att få klartecken från länsstyrelsen. Idag har allmänheten inte tillträde till fälten där cricketplanen ska ligga men kommer att få det vid matcher. Länsstyrelsen bedömer inte att cricketplanen ska påverka erosionsprocesserna i branten ner mot Vättern.

Muhammad Ismail är på semester men skriver i ett mejl att han är jätteglad över att klubben äntligen ska få en egen hemmaplan. Han har i tidigare artiklar sagt att han hoppas få svenskar att vilja komma och spela cricket. Han hoppas också kunna starta ett tjejlag.

LÄS MER: Nya cricketlaget får en egen plan

LÄS MER: Cricketklubben vinnare