Skaparbibblan är en sprudlande idéverkstad med allt från syhörna, origami och snickeri, till hemslöjd, klädtatuering och modernt hantverk med 3D-skrivare. Tanken är att skapa en miljö där alla som vill kan utveckla sin kreativitet - men också locka fram entreprenörskap och nya idéer. Konceptet har blivit möjligt genom ett samarbete mellan kommunen, Regionförbundet och näringslivet.

I lördags invigdes Skaparbibblan av kommunalrådet Berry Lilja. Sedan väntade workshops för både barn, ungdomar och vuxna - men också tårta, sagostund och en föreläsning med författaren Bea Uusma.

– Biblioteken har ju alltid jobbat med folkbildning på olika sätt. Men vi är nog först i landet med att jobba på just det här sättet. Fler ligger i startgroparna, och i USA och Danmark är detta vanligare, säger Lo Claesson.

Vad hoppas du att Skaparbibblan ska få betyda?

– Att biblioteket får bli en ny mötesplats som man inte enbart behöver utnyttja för att låna böcker. Man lär sig inte enbart nya saker genom böckerna, men det finns också många sätt man kan få in läsningen i Skaparbibblan.

– Det ska vara ett ställe där intresserade skapare kan möta varandra och dela med sig av sina kunskaper, säger Lo Claesson.

Regionförbundet i Jönköpings län har hittills gått in och stöttat projektet med 160 000 kronor.