Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny mangling av budgeten i fullmäktige

Votering! Budgetförslagen från S och SD ställdes mot varandra i en första omgång. Därefter föll det vinnande alternativet mot kommunstyrelsens förslag.

I juni beslutades det om budgetramarna, nu var det dags att anta en programbudget. lnför fullmäktigemötet gjordes det klart att dagens beslut ska gälla framför juni månads, om det skulle skilja. Detta i och med höstens val.

Kommunstyrelsens budgetförslag är i den här processen detsamma som 5-klöverns förslag. Alltså det förslag till driftsbudget som har tagits fram av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Därefter har det processats och röstats fram vid en liknande omröstning i kommunstyrelsen. Således har det blivit kommunstyrelsens förslag.

Det är paragraferna 1-3 under punkt 11, ”Programbudget för år 2019 med plan 2020-2021”, som är aktuell. Detta var den tunga kärnan under kvällen, punkten, där det fanns flest delade meningar och vars delar hade debatterats mest.

Det hela började ett par timmar tidigare med att ekonomichef Jörgen Hansson äntrade scenen för att ”förklara spelreglerna”.

Stora lån riskerar verksamheten

Det positiva är att kommunen har en god ekonomi med 38 miljoner i överskott 2018, och beräknas gå 18 miljoner kronor i överskott 2019. Positivt är också befolkningstillväxten som 2019 beräknas ta befolkningen till en nivå över 14 000 invånare. Men framöver ser det på några års sikt mörkare ut med ökande arbetslöshet och en lägre andel invånare i arbetsför ålder som ska försörja många unga och gamla. Jörgen Hansson berättade också om ett par orosmoln på lite kortare sikt:

- Om man inte kommer tillrätta med kostnadsökningarna, finns risken att det hela tiden kommer att behövas skattehöjningar för att klara ekonomin. Det andra är att vi gör stora investeringar som kan komma att påverka verksamheten.

Med 290 miljoner kronor i lån, vilket behövs för att klara investeringar under 2019, kommer kommunen att vara känslig för räntehöjningar. Om räntan sedan höjs med en procent belastar det kommunens verksamhet med 2,9 miljoner.

Kommunalrådens kamp

I mångt och mycket blev det de båda kommunalråden, Gert Jonsson (M) och Kenth Williamsson (S) som kom att ställas mot varandra. Medan Gert talade om 5-klöverns effektiviseringar, talade Kenth om det egna budgetförslagets satsningar och 5-klöverns besparingar.

- Vi vill ha en större satsning på kultur och ingen besparing inom bun (skola) och soc (social). Och personalens löner ska ökas enligt rekommendationer från SKL, så att kommunens attraktivitet som arbetsgivare ökar samtidigt som personalen får ordentliga pensioner.

Gert å sin sida uppmanade Kenth att tänka mer på finansieringen av S-förslaget:

- Ditt förslag handlar mycket om att det kanske kommer statliga, generella, bidrag och att vi ska höja skatten. Det är väl bättre att fundera över de statliga pengarna om och när vi får dem - vi lär ju inte elda upp dem!

Blockens linjer

En av många som hoppade in i debatten var Carina Ödebrink (S):

- Vi i S sitter i en klar opposition och nu jobbar vi hårt med att få ut vad vi vill med kommunens framtid och vi tycker att vård, skola och omsorg är viktigt - det kostar pengar. Det verkar som om 5-klövern tycker att ekonomin är målet och att verksamheten är medlet, och inte tvärtom.

Jenny Larsen (KD):

- Jag tycker ändå att vi ska prata om hur vi ska finansiera vår budget här i Vaggeryds kommun. Vi ska inte prata om satsningarna som våra, när det är regeringen som satsar.

Ja, så där böljade debatten. Samtidigt som ju alla visste hur det skulle gå, i och med att 5-klövern är i majoritet. Och det här är inte en fråga där man röstar med varken mage, hjärta eller hjärna. Här är det blockets linje som gäller. I de voteringar som följde avstod det block vars förslag det inte voterades om.