Långdistanssimmaren var EM-femma på 400 meter fritt i fjol och har raderat svenska rekorden på 800 och 1 500 meter fritt i sin väg mot världseliten.

Men en ryggskada i vintras har hämmat resultaten. Efter ett svagt VM-kval byter Johansson nu fokus och satsar på öppet vatten, berättar han för SVT.

– Ryggskadan i höstas gjorde att jag missade mycket, och VM-kvalet gick inget vidare. Så nu satsar jag på öppet vatten. Det är en enorm skillnad, både i längd, och i hur man simmar, säger han.

– Victor har det som behövs för att klara sig i öppet vatten, säger förbundskaptenen Mikael Rosén, och syftar bland annat på förmågan att kunna växla tempo, välja rätt spår – och tåla kroppskontakt.

Samtidigt säger Nässjökillen Victor Johansson att han inte kommer lämna bassängsimningen.

VM avgörs i Gwangju, Sydkorea, den 21-28 juli och enligt SVT ska Victor Johansson tävla på den olympiska distansen tio kilometer, tillsammans med svensk-belgaren Elliot Sodemann.

– De tio främsta på VM får en personlig inbjudan till OS, och det finns förhoppningar och visioner om OS, självklart. Men öppet vatten är långt ifrån förutsägbart, det kan hända oförutsedda saker under loppen, säger Mikael Rosén.

TT