Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny reporter – JP förstärker i Vaggeryd och Mullsjö

Jönköpings-Posten förstärker sin bemanning i Vaggeryd och Mullsjö tack vare ett nytt statligt stöd till lokala medier. Reportern Marcus Ålsnäs kommer under de närmaste tolv månaderna att vara projektanställd och assistera de ordinarie reportrarna Gunnar Höglund i Vaggeryd och Mariell Dahlström i Mullsjö.

Det nya mediestödet betalas ut av Myndigheten för press, radio och tv och ska för JP finansiera en heltidslön under ett år. JP ansökte om att tidningen vill utöka bevakningen på orterna utanför Jönköping.

– Det är jättesvårt att definiera vilka orter som är underbevakade och vilka som inte är det. Vi sökte stödet för vår bevakning i Vaggeryd, Mullsjö, Habo/Bankeryd och Huskvarna, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media och ställföreträdande ansvarig utgivare på Jönköpings-Posten.

Stora nedskärningar

Bakgrunden till att regeringen har infört det nya mediestödet är att få journalister på en ort anses vara ett demokratiskt problem då det försvårar medborgarnas möjligheter att få insyn i vad som händer i lokalsamhället.

Under de senaste tio åren har i praktiken alla svenska lokaltidningar tvingats göra nedskärningar. För JP:s del var antalet lokalredaktörer tio stycken år 2009. I dag tjänstgör fyra reportrar på redaktioner utanför centralredaktionen i Jönköping.

Andra publiceringar

I den ettåriga projektanställningen är tanken att reportern Marcus Ålsnäs ska arbeta mer med granskningar, reportage och personporträtt.

– Det är ofta svårt för en ensam lokalredaktör att få tid över till att göra den sortens journalistik, säger Patricia Svensson.

JP:s ordinarie lokalreportrar Gunnar Höglund och Mariell Dahlström ska fortsätta att ansvara för den dagliga nyhetsbevakningen i de två kommunerna.

Sociala frågor

Marcus Ålsnäs har arbetat som journalist i omkring 20 år och började jobba på Jönköpings-Postens centralredaktion i mars i år. Han säger att det nya uppdraget skiljer sig en hel del jämfört med hans tidigare anställningar.

Bland hans första publiceringar i den nya lokalredaktörsrollen har han bland annat skrivit fördjupande reportage om ungdomsgäng och nattvandrare – båda i Mullsjö kommun.

– Jag vill lyfta upp de sociala frågorna som jag tycker får oförtjänt dåligt utrymme i tidningarna, säger Marcus Ålsnäs.

Hoppas på tips

Att arbeta i två olika kommuner, som dessutom inte är grannkommuner, ser han som en utmaning.

– Jag tror ändå att det går att hitta beröringspunkter som gäller båda kommunerna. Grundtanken är att jag ska lägga lika mycket tid i Vaggeryd som i Mullsjö, men jag kan så klart jobba mer på en av orterna om det är publiceringar som kräver ett sådant upplägg, säger Marcus Ålsnäs.

Han hoppas nu på att även kunna få en del tips och idéer från nyfikna läsare i de två kommunerna.