Det är om studien som är utförd av forskare på Karolinska institutet.

Sedan innan har det varit känt att rökning ökar risken för bukspottscancer och det har även varit omdebatterat om snusning kan ha ett samband med den dödliga cancerformen.

Men det stämmer inte. I alla fall inte om man får tro en ny stor studie som publicerats i tidskriften International Journal of Cancer och som är genomförd av forskare på Karolinska institutet.

I studien har över 400 000 personer medverkat och av dem har 30 procent varit snusare. Utöver det materialet så har forskarna också vägt in tidigare studier inom området. Bland annat en svensk studie som tidigare har visat på ett samband mellan snusande och cancerformen.

Vi har tagit med den svenska studien i vårt arbete, men trots det förgående resultatet så kan vi inte se något samband, säger Cecilia Magnusson, professor i epidemiologi på Karolinska institutet till Aftonbladet.

Anledningen att man nu inte kan se ett samband är bland annat att den nya studien har pågått en längre tid och att forskarna har kunnat analysera mer data utifrån dent längre uppföljningstiden.

Cancerläkaren Lars-Erik Rutqvist som arbetar för tobaksbolaget Swedish match är nöjd över den nya studien och har innan kallat de tidigare studierna för ”skrämselpropaganda”

Det är väldigt värdefullt att den här nya studien nu kommit. De svenska hälsomyndigheterna och även många av mina kollegor har tidigare gått helt vilse i den här frågan. Man har inte haft något stöd i folkhälsostatistiken när man påstått att snus orsakar cancer. Snarare tvärtom, säger han.