Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny studie: Jönköpings stadskärna bäst i Sverige

Jönköpings stadskärna har bäst ekonomiska förutsättningar i Sverige. Det visar en undersökning som gjorts av 64 svenska städer.

Befolkningsstorlek och tillgång till utbildning är två faktorer som påverkar styrkan i en stadskärna. Den slutsatsen dras i Stadsbarometern där 64 mellanstora till större städer jämförts med varandra.

Jönköping hamnar högst av alla städerna vilket tyder på att staden har de bästa ekonomiska förutsättningarna för att växa och fortsätta vara starkt. De städer som hamnar högst på listan förväntas också fortsätta öka i antalet invånare under följande år. Efter Jönköping kommer Karlstad och Lund närmst. Längst ner på listan hamnar Falköping.

Stadsbarometern är gjord av analysföretaget WSP. Förutom att titta på handeln inkluderade de även parametrar som inkomst, utbildning, befolkning och arbetsmarknad.

– Genom att kika på hur många som bor, arbetar och verkar i stadskärnan har vi därför nu kunnat skapa en bättre bild av vad som skapar en attraktiv stad, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP, i en kommentar.

Stadskärnan påverkar staden som helhet och därmed också anslutande kommuner och regioner. Om staden mår bra mår också regionen bra, fortsätter han.

I varje parameter som undersöktes fick städerna olika poäng beroende på hur bra de placerade sig i förhållande till varandra. Jönköping fick 77 poäng medan Falköping fick 31. Maxpoäng var 100.

Stockholm, Göteborg och Malmö är borttagna från listan då de inte ansetts vara jämförbara med de andra städerna.