Under onsdagen svepte en värmevåg in över större delen av landet och även över Jönköpings län.

– Man kan vänta sig högsommarvärme, som kommer ligga mellan 23-28 grader, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Högtrycksvärmen, med mestadels sol, förväntas hålla i sig under hela veckan.

– Det kan bli 30 grader till helgen då ännu lite varmare luft letar in sig i länet, det beror lite på molnigheten. Det kommer även fortsätta vara varmt under nästa vecka. Vi ser inget slut på det varma vädret i nuläget, säger Lovisa Andersson.

Det kan komma eftermiddagsskurar under veckan, men det kommer inte göra någon större påverkan på torkan.

– Det är ju väldigt torrt i skog och mark. Visst, det kommer regnskurar, men det är dels lite ojämn fördelning kring var det kommer regna och dels är det inte ihållande nog för att minska risken för brand. Det behövs mer regn än det vi har i våra prognoser just nu, säger Lovisa Andersson.

I södra Sverige förra året var det trots kylighet även en mycket torr juli månad. Men det är ingenting att jämföra med årets torka som ligger på en extrem nivå.

Kan årets torka ha orsakats på grund av klimatförändringar i världen?

– Det går inte att säga varför just den här sommaren är så varm i nuläget. Temperaturen varierar från sommar till sommar men att peka ut en specifik orsak till värmeböljan är inte möjligt. Man måste se det ur ett större perspektiv, under en längre tid, säger Lovisa Andersson.

Eldningsförbud

På grund av det fortsatta högtrycket råder det fortsatt brandrisk i hela länet. Ett eldningsförbud är insatt sedan den 29 juni. Det är då förbjudet att göra upp eld i skog och mark men även i din egen trädgård.

Grillning är endast tillåtet vid permanent iordningsställda grillplatser eller i grillar på villatomtar. Då gäller grillning med kol, gas eller el. Det är dessutom förbjudet att använda sig av pyroteknisk utrustning utomhus under eldningsförbudet.

Länsstyrelsen menar att man ska undvika att röka i skog och mark och undvika arbete utomhus som kan orsaka gnistor.

Foderbrist för djurbönderna

Eftersom torkan fortsätter råder det fortsatt foderbrist för djurbönder. På grund av den extrema torkan får bönderna sina skördar förstörda och i vissa fall behöver de tvångsslakta djuren.

Under måndagen anordnades en presskonferens med lantbruksministern Sven-Erik Bucht, LFR och Jordbruksverket där man pratade om hur man har tänkt hjälpa bönderna. Bucht berättade att regeringen har sökt hjälp från EU-kommissionen; att bönderna ska få ta del av EU:s krisfond.

På tisdagen vädjade Länsstyrelsen till alla markägare – privatpersoner, bolag och kommuner som annars inte tänkt skörda i år – om att låta bönderna få deras skörd.

Bönder har även gått ut i media där man vädjar om att folk ska köpa svenskt kött, för att minska tvångsslaktandet av djur.