I augusti förra året hittades den 48-årige hemlöse mannen ”Gica” död i Smedbyparken i Huskvarna. Två tonårspojkar misstänktes vara inblandade i den grova misshandeln av honom.

Pojkarna friades från misstankar om mord i tingsrätten i december förra året. Nu tas fallet upp igen, den här gången i Göta hovrätt i Jönköping, efter att åklagarna överklagat tingsrättens dom.

Utöver att nya bevis läggs fram ska även fyra vittnen höras, bland annat den rättsläkare som utförde obduktionen och nu ändrat sin bedömning av när dödsfallet skedde. Åklagarna hoppas på att förhandlingarna ska leda till en annan dom än den som tingsrätten beslutade om.

Stängda dörrar

Strax efter att journalisterna släppts in i salen på torsdagsmorgonen beslutar hovrätten att rättegången, likt de tidigare förhandlingarna, kommer att hållas bakom stängda dörrar. Den äldre misstänkte pojken, nu 17 år, ska ha infunnit sig i salen efter att dörrarna stängts, medan den yngre pojken på 14 år inte var närvarande.

17-åringens advokat Anders Tolke tror inte att de nya uppgifterna kommer att vara tillräckliga för att förändra utfallet.

– Rättegången kommer till stora delar vara densamma som i tingsrätten. Även om ytterligare underlag åberopas i målet innebär det enligt min uppfattning inte att förutsättningarna ändrats i någon avgörande omfattning, i förhållande till det underlag som låg till grund för tingsrättens dom, säger Anders Tolke i en kommentar till tidningen dagen innan förhandlingarna inleds.

Förhandlingarna ska hållas under totalt fem dagar, med sista datum den 21 mars.

Relaterat till artikeln