Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förslaget: Gör Jönköping Airport till beredskapsflygplats

Trafikverket har presenterat en rapport med ett förslag till regeringen på ett nytt beredskapssystem. I rapporten föreslås nu Jönköping Airport att bli en av nio stycken nya så kallade beredskapsflygplatser, skriver Jönköping Airport i ett pressmeddelande.

Sverige har i dag tio stycken beredskapsflygplatser. I det nya förslaget inkluderas ytterligare nio stycken beredskapsflygplatser, där Jönköping Airport är en av dem.

Jönköping Airports VD Rony Forsberg välkomnar förslaget:

– Mycket positivt att Trafikverket i sin kartläggning av nya beredskapsflygplatser har Jönköping Airport med som en av nya tänkbara beredskapsflygplatser. Vi utför redan idag många av dessa tjänster men det är en bekräftelse på att vi håller en hög servicenivå och klarar av de krav som ställs på en beredskapsflygplats, säger han.

Systemet, som infördes år 2012, syftar till att säkerställa beredskap för att kunna öppna stängda flygplatser så att samhällsviktiga lufttransporter ska kunna utföras oavsett tid på dygnet. Den största användaren av beredskapsflygplatserna är regionernas sjukvårdsenheter, d v s ambulansflyg och ambulanshelikoptrar. Till övriga användare hör bland annat Sjöfartsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Kustbevakningen och Försvarsmakten.

Delar av denna flygtrafik sker redan idag på Jönköping Airport, men med begränsad ersättning. Trafikverket skriver även i sin rapport att samhällsviktigt flyg är en angelägenhet för alla och centralt för människors hälsa, liv och säkerhet. Därför föreslår man också att anslaget utökas från 9,5 Mkr till 50 Mkr per år. Pengar som alltså Jönköping Airport kan få del av.

– Vi ser ju idag ett ökat behov att ha ett välfungerande samhällsflyg, inte minst nu när vi befinner oss i en Corona pandemi som har påverkat hela vårt samhälle och samtidigt måste allt fungera. Här välkomnar nog alla en översyn utav det befintliga systemet med beredskapsflygplatser, oavsett om det gäller ambulansflyg, polishelikoptrar eller brandflyg så måste allt fungera för att vi skall känna oss trygga, säger Rony Forsberg.

De flygplatser som idag är beredskapsflygplatser är: Stockholm-Arlanda, Landvetter, Gällivare, Ronneby, Visby, Luleå, Åre Östersund, Malmö, Sundsvall Timrå samt Umeå. De flygplatser som nu också föreslås bli beredskapsflygplatser är Jönköping, Mora, Uppsala, Linköping, Skavsta, Karlstad, Örebro, Kiruna samt Lycksele.

Regeringen väntas ta ett formellt beslut i frågan under hösten 2020.