Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya kostråd väntas: Vätterfisk max en gång i månaden

I Vättern har flera sorters fisk för höga värden av PFAS. Om EU:s preliminära kostråd klubbas igenom bör Vätterfiskar bli betydligt mer sällsynta på våra tallrikar.

Kostråden för insjöfisk med höga halter av PFAS väntas skärpas framöver. EU:s livsmedelsmyndighet föreslår att gränsvärdena för de hormonstörande kemikalierna i insjöfisk ska sänkas kraftigt.

– Om preliminära gränsvärden från EU:s livsmedelsmyndighet går igenom, leder det till att fisk från Vättern bör ätas högst en gång i månaden, säger Rickard Bjerselius som ansvarar för kostråd på Livsmedelsverket till Ekot på tisdagen.

– I dag kan man äta 340 gram per dag. Räknar man krasst på de uppmätta värdena, innebär det att man kan äta ungefär 30 gram Vätterfisk i veckan. Det blir ungefär en gång i månaden om en portion är 120 gram, säger Rickard Bjerselius.

Livsmedelsverket ger lokala kostråd till kommuner som har funnit PFAS i dricksvatten eller fisk. I Vättern har flera sorters matfisk för höga värden av PFAS.