Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända får språkhjälp för arbetsplatser

Succé för nytt projekt i Mullsjö. Efter tre månader med yrkesspecifik svenska har alla sju deltagarna fått en anställning. – Genom detta projektet har de fått in en fot på arbetsmarknaden. De har fått visa vilka den är, berättar Axel Halje, integrationschef i Mullsjö kommun.

Projektet är ett nära samarbete mellan kommunen, arbetsförmedlingen och näringslivet. Något som både Axel Halje, integrationschef och Patric Strandenwik på Arbetsförmedlingen vill ska fortsätta.

– Lösningsfokuserat arbete och nära dialog i vardagen är det som gör skillnaden när man arbetar med såna här samarbetsprojekt, säger Patric Strandenwik.

I tre månader har sju nyanlända fått lära sig yrkesspecifik svenska. Halva dagen har de läst svenska och reste av dagen har de haft praktik på företag.

– Vi kontaktade företag i kommunen och frågade vad är det för arbetskraft ni behöver och sen har vi genom praktik och utbildning förberett eleverna för att klara de yrkena, säger Axel Halje.

I denna omgång är det två industriföretag som man samarbetat med, RPC superfos och Nimex.

– Detta är första omgången i ett pågående projekt. Till hösten drar vi igång en liknande utbildning men då inom vården. Vi anpassar efter behov och bygger utbildningen efter det, säger Axel Halje.

Magdalena Lidenmark, projektledare och lärare menar att det unika är att beroende på hur det gått på praktikplatserna så hon kunnat anpassa utbildningen. Hon har regelbundet haft studiebesök hos företagen och försökt bilda sig en uppfattning om vad eleverna behöver lära sig.

– Vi fokuserat på ord och begrepp som de behöver på de här företagen. Det kan handla om att kunna förstå introduktionsmaterial, instruktioner och säkerhetsföreskrifter, säger hon.

Men utbildningen har även handlat om hur det är att arbeta på ett svenskt arbetsplats och vad det finns för olika anställningstyper.

Zaven Manok som är en del av Integrationsteamet i Mullsjö har hjälp till med att matcha personer till utbildningen.

– Jag är jättestolt att detta projekt har blivit av. De här personerna har oftast ingen utbildning men de kan jobba. Så öppnar vi dörren åt dem så blir det jättebra, berättar Zaven Manok.

I fredags var sista dagen på utbildningen och nu väntar riktiga anställningar för alla eleverna. Det firades med fika och utdelning av intyg för slutförd kurs.