Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända i jobb direkt

Parkarbete, städning och lättare måleriarbeten. De nyanlända som placeras i Jönköping och söker försörjningsstöd kommer anvisas till ett arbete i väntan på andra insatser. – I dagens system hamnar många i passivitet trots att de vill jobba, säger Andreas Sturesson (KD)

Nyanlända som kommunplaceras i Jönköping ska börja arbeta från dag ett. Det framgår av ett förslag från Alliansen som röstades genom i kommunstyrelsen under onsdagen.

– Vi vill se till att människor kommer i arbete så fort som möjligt, säger Andreas Sturesson (KD), kommunalråd.

"Knyter kontakter"

Modellen är såvitt han vet unik i sitt slag i landet. Det är Arbetsförmedlingen som har ansvaret för etableringsinsatser men det kan ta en tid innan insatserna rullar igång, detta då personernas kunskaper först ska kartläggas.

Under tiden kan den nyanlända söka försörjningsstöd av kommunen och de som gör det kommer då bli anvisade till ett arbete om förslaget går genom. De typer av arbeten det handlar om är exempelvis städning, arbete i grönområden och måleriarbeten.

– Arbetet gör att de träffar människor, får en möjlighet att träna språket och knyta kontakter. De allra flesta jobben idag förmedlas via kontakter och inte Arbetsförmedlingen, säger Andreas Sturesson (KD).

Görs på försök

Sysselsättning sträcker sig högst tre månader framåt, därefter har vanligtvis Arbetsförmedlingens insatser påbörjats. Det kommer inte utbetalas någon lön.

– Lagen har förändrats så att numera kan vi anvisa de som uppbär försörjningsstödet till sysselsättning, säger Andreas Sturesson.

Förslaget ska godkännas i kommunfullmäktige innan det blir gällande och modellen sätts då in på försök i sex månader.