Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända integreras med hjälp av biodling

Ett gäng killar har under våren fått lära sig biodling som en del av ett integrationsprojekt. Nu har deras första bikupa placerats ut på Öxnehaga.

Under våren har föreningen Biosfärområde Östra Vätterbranterna hållit en kurs i biodling för ett antal killar med bakgrund i bland annat Somalia och Afghanistan. Deltagarna har träffats regelbundet på Öxnegården.

Vid sidan av mer traditionella lektioner och praktiska övningar har deltagarna fått kunskaper i ämnet genom kontakter med lokala biodlare.

– De får lära sig språket. Integration handlar om att mötas. Här handlar det om att stad, Öxnehaga som är miljonprogramsområde, möter landsbygd. De här nyanlända killarna får möta erfarna biodlare som har hållit på länge. De får något gemensamt att samlas kring, säger biodlaren och kursledaren Manne Ryttman.

– Men det handlar också om sysselsättning. Det behövs fler biodlare i Sverige. Vi importerar hälften av honungen vi käkar i Sverige i dag. Killarna har möjlighet att bli professionella biodlare om de vill.

En kursdeltagare som verkligen har fått mersmak är Samim Moradi. Han är född och uppvuxen i Afghanistan, och har varit i Sverige i cirka 2,5 år.

– Jag funderade på det här med biodling i mitt hemland. Det finns där också, säger han.

– Det är roligt att prova på. Jag kan tänka mig att jobba med det här i framtiden.

Letar efter biodlare

På torsdagen var det dags att på allvar sätta i gång med biodling. Bin, som hade hämtats från Aneby, installerades vid Kalvhagsgatan på Öxnehaga. Föreningen samarbetar med Vätterhem, som har upplåtit mark för biodlingen.

– Bin behöver all dragkraft de kan få. Vi vill hjälpa till, inte minst för att gynna pollinering. Vi vill att folk ska kunna fortsätta att få frukt och bär. Därför letar vi efter biodlare som vill vara i våra områden, säger Stina Enghag, som arbetar med hållbarhet på Vätterhem.

Planen är att deltagarna ska få sköta en bikupa med stöd av mentorer till att börja med. Sedan är tanken att de ska ansvara för den på egen hand. Det finns också goda möjligheter att utvidga projektet med fler bisamhällen.

Magnus Apelqvist, ansvarig för Biosfärakademien inom Biosfärområde Östra Vätterbranterna, är nöjd med deltagarnas engagemang.

– Idén är att vi ska skapa en relation mellan människor och natur, och skapa ett hållbart samhället. Det här är en bra kurs, säger han.