På fem olika platser kommer kommunen att bygga nya bostäder för att ta emot nyanlända. I Bottnaryd kommer 30 lägenheter att byggas på Tranbärsvägen, i den norra delen av samhället. Hela byggprocessen beräknas vara klar om cirka ett år.

Planerat är att det kommer att byggas en ny väg och byggas lägenheter med permanent standard. Tanken är att hälften av den ska bli ettor och sedan 25 procent vardera när det gäller två- och trerummare.

Och bland de 220 Bottnarydsbor som hade sökt sig till Allianskyrkan fanns både stor oro och öppna famnar.

Många frågor handlade om skolan, finns det plats för alla de barn som kommer? En del frågor handlade om det verkligen är acceptabelt att det är runt ett års väntetid på en hyreslägenhet för svenska ungdomar när det byggs nytt för nyanlända?

När det gäller skolan svarade Martin Höglund på utbildningsförvaltningen att det kommer att fungera bra.

Vår beräkning är, högt räknat, att det kommer två barn per familj. Då bedömer vi att skolorna har kapacitet, säger Martin Höglund.

Och på lägenhetsfrågan svarade kommunalråd Andreas Sturesson (KD):

Vi har ansvar att lösa det svensk lagstiftning ålägger oss att göra. Dessutom handlar det bara om totalt 120 lägenheter, detta ska ställas mot de 800 lägenheter som ska byggas varje år de närmsta åren, säger Andreas Sturesson.

Kvällen handlade till stor del om hur de nyanlända på bästa sätt ska integreras i Bottnaryd. ”Hur ska människor kunna integreras i en bygd som Bottnaryd?” ”Här finns ju inget att göra på dagarna, de kommer bara att gå och drälla. Hur integreras man då?”

Andreas Cucca, boende i Bottnaryd och själv med invandrarbakgrund, fick en lång spontan applåd efter sitt inlägg i debatten.

Det finns en grundläggande rädsla i byn, jag har själv stött på den under mina sex år här i Bottnaryd, men mycket av det vi nu är rädda för vet vi ingenting om. Vi ska inte döma på förhand, utan i stället våga säga hej till varandra. Svårare än så är det inte, säger Andreas Cucca.