Varje år gör Svenskt näringsliv en mätning av företagsamheten i landets kommuner för att kunna följa trenderna inom företagsamheten. Undersökningen, som gjorts av sammanställning av statistik från kreditupplysningsföretaget UC, presenterades av Svenskt näringsliv och Nyföretagarcentrum på en presskonferens i tisdags.

I de kommuner där företagen växer skapas det mer arbetstillfällen, och det gör att antalet nyetablerade företag minskar. I Jönköpings län är det Gnosjö kommun som sticker ut mest, även på nationell nivå. Enligt mätningen har Gnosjö Sveriges högsta andel tillväxtföretagare.

I Gnosjö är de inte så nyföretagsamma men de företag som finns växer desto mer. Det är väldigt positivt, säger Anna Gillek Dahlström, regionchef på Svenskt Näringsliv. Hon tror att det beror på att Gnosjö har en tradition av att anställa.

Det är viktigt att ta upp personalansvaret i debatten. Det finns ju en bild av nyföretagare med skinnportföljer och flashiga bilar, säger Anna Gillek Dahlström. Hon pekar på vilket mod som krävs av ett företag att börja anställa.

Helt plötsligt har man ansvar för en annan människas försörjning, inte bara sin egen.

Det är bland annat därför presskonferensen hålls på secondhandbutiken Busfrö. Veronica Ekdahl är franchisetagare som fick hjälp av Nyföretagarcentrum och blev Årets nyföretagare 2015. Hon har redan fyra anställda, två tillsvidare och två timanställda, fastän butiken bara varit igång i ett par år.

I början fick jag ju göra allt själv. Det ser ju ut så. Sedan började jag med att anställa en tjej som tidigare hade jobbat i butik. Målet är att jag ska kunna avskaffa mig själv, att jag inte ska behövas i verksamheten, säger Veronica Ekdahl. Hon är också mentor för nya företagare.

Hon är en av de kvinnor i länet som startat eget företag. Företagsamheten i Jönköping ligger under genomsnittet i Sverige och bara sex procent av kvinnorna i länet är företagsamma. Det är ändå en ökning efter att Jönköpings län legat i botten.

De unga tjejer jag har träffat idag är jättedrivna. Det har skett en attitydförändring. Tidigare har vi varit lite mer jante och tänkt "inte ska väl jag?", säger Anna Bjarnle, verksamhetsansvarig och rådgivare på Nyföretagarcentrum.

Åldersmässigt finns det mer än dubbelt så många äldre företagsledare i länet, än yngre. Det kan bero på att det i länet finns många familjeföretag som har funnits under en lång tid, enligt Anna Gillek Dahlström.