I våras kom det uppgifter om att en lokal falang av Soldiers of Odin hade startats i Jönköping och hade genomfört en nattvandring. JP pratade med polisen då som inte kände till någon bildning av grupperingen eller någon händelse.

Gruppen ska strax därefter ha lösts upp och nu görs ett nytt försök att få till nattvandringar i Jönköping med nya personer i förgrunden. Något som för först med att berätta.

Richard Neij beskriver sig själv som ledare för gruppen. När JP får tag på honom på sms skriver han att "skillnaden mellan soo och morsor&farsor på stan är att vi ingriper om det blir problem." Han svarar att han inte har tid att svara på frågor och hänvisar till Pierre Engman som varit med och startat grupperingen i Jönköping.

Det är trygghet på staden helt enkelt. Polisen har inte resurser till att vara överallt. De är mest i centrum, säger han på fråga om varför de startade gruppen, säger Pierre Engman.

Soldiers of Odin startades i Finland av den finske nynazisten Mika Ranta under 2015.

Hans åsikter får stå för honom. De anknytningar han har är ingenting som vi eftersträvar, säger Pierre Engman.

I våras spred rörelsen sig till Sverige där Jönköping då ska ha varit en av startorterna. visar att det har spridits sexism och rasism i interna diskussioner på Facebook. Något som Sveriges talesperson, Mikael Johansson, fördömde. Mikael Johansson har också tidigare varit med i högerextrema Nationaldemokraterna.

Pierre Engman vill inte svara på hur många de är i gruppen. De har själva varit med i nattvandringar i Stockholm men än har de ingen aktion planerad i Jönköping.

Det kommer så småningom, gruppen är precis ny, säger Pierre Engman.

Hur tror du reaktionen blir från medborgarna på att ni har startat?

Den kommer nog vara blandad. De ser väl vad de läser sig till i media, sen får de bilda sig en egen uppfattning när vi är igång.

Soldiers of Odin har etablerat sig i Skåne och har genomfört ett flertal aktioner. Polismästaren i Malmö, Stefan Sintéus, har uttryckt kritik mot gruppen.

Att gå in i situationer och agera polis är absolut inget jag rekommenderar. För förr eller senare kommer det att begås misstag, säger han