Vi är många som konstaterat att handeln går neråt för affärerna som kämpar för sin existens i centrum. Flera butiker har flyttat till A6 och Atollen eller lagt ner sin verksamhet helt. Hur skulle det då hjälpa handeln med de förslag som ni nu kommer med?

Att synskadade skall kunna gå på stan utan att springa in i trottoarpratare eller blomkrukor är självklart, men om dessa placeras inom 40-50 centimeter från väggen bör de inte vara något problem. Det har ju gått bra hittills. Och den bänk som Jönköping City nu erbjuder till en kostnad av 1 900 kronor verkar inte vara ett bättre alternativ. Den sticker ju ut 40 centimeter, precis som en trottoarpratare. Om den, som det står i artikeln, dessutom bara är tio centimeter hög bör den vara ett värre hinder än krukor eller annat, även för oss som inte är synskadade.

Att företagare som önskar behålla sina välkomnande krukor utanför butiken måste ansöka om polistillstånd verkar ju helt horribelt! Nog har polisen annat att syssla med?

Och om du Anders Samuelsson ”tänker köra ganska hårt med de nya reglerna” som du säger i JP så bäddar du nog för ett nederlag av stora mått. Du har varit med och presenterat många märkliga idéer genom åren men den här tar nog priset.

Förslaget som lämnats av Stadsbyggnadsnämnden, Polismyndigheten och Jönköping City är ogenomtänkt, småaktigt och girigt. Tänk till, ta upp en dialog med handlarna och se till att vi får ett levande city för alla! Vi som går på stan för att handla ser gärna välkomnande och personliga entréer utanför butikerna!

Carin Boman

Relaterat till artikeln