Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart hur länge vattnet måste kokas

Sedan måndagsförmiddagen rekommenderas alla som får sitt vatten från Mullsjö vattenverk att koka allt dricksvatten efter att bakterier upptäckts vid en provtagning. Så kommer det att vara i minst ett dygn till.

Bakterierna upptäcktes vid den månatliga kontrollen vid vattenverket i Mullsjö och eftersom proverna visade att vattnet i nuläget är otjänligt rekommenderas alla att koka upp allt vatten som ska förtäras. Rekommendationen gäller tills vidare och rör Mullsjö, Nyhem och Västerkärr. De som har vatten från Sandhems vattenverk kan dricka kranvattnet som vanligt.

Daglig provtagning

För att kokningsrekommendationen ska hävas krävs att två av varandra oberoende prover visar att vattnet är tjänligt igen, och därför görs nu provtagningar varje dag. Flaskor fylls och skickas till ett laboratorium där en odling görs och först ett dygn senare kan man se ett resultat. När ett prov är godkänt dröjer det alltså ytterligare minst ett dygn innan vattnet kan bedömas som tjänligt igen.

På tisdagen var vattenkvaliteten oförändrad jämfört med måndagen, men när de första provresultaten var klara på onsdagen visade de att vattnet återigen var tjänligt. Om nästa prov också visar på tjänligt vatten kan rekommendationen om kokning hävas. Resultatet beräknas komma tidigast på torsdag kväll.

– Man kan tyvärr aldrig ge prognoser i såna här lägen, men den bästa och färskaste informationen finns alltid på Mullsjö kommuns och vår hemsida, säger Matias Benér, vd på Mullsjö Energi & Miljö. Tidigast på torsdag

Inga rapporter om magsjuka

Vad den som dricker av vattnet utan att koka det kan råka ut för finns det inga uppgifter om i nuläget. Det kan till exempel handla om magbesvär men inga rapporter om att fler än vanligt har drabbats av just magsjuka har kommit till Mullsjö Energi & Miljö.

– Det är jättesvårt att säga hur man kan reagera, alla människor är ju olika. Vi har ökat kloreringen och undersöker nu alla tänkbara orsaker, så tills proverna visar på helt rent vatten måste vi rekommendera kokning, säger Matias Benér.