När Ola Helt (M) föreslogs av Sverigedemokraterna att bli ordförande i styrelsen för ett nytt kommunalt bolag, startade en process som har pågått ända sedan i december. Internt inom partiet inledde man en utredning om misstroende skulle riktas mot Helt.

Flera moderater menade att Ola Helt borde ha ställt sig i talarstolen och offentligt tackat nej till att bli nominerad av SD. Det gjorde han inte.

Under måndagskvällen har Moderaternas fullmäktigegrupp haft möte, med ärendet att man skulle rösta om Ola Helt skulle få vara kvar i partiet eller inte.

Med siffrorna 14-3 har nu Moderaterna beslutat att utesluta honom, uppger en källa till tidningen.

Det är i kommunfullmäktigegruppen som misstroendet mot Ola Helt har väckts. För att han ska avgå krävs det röstar för det, det är både ordinarie ledamöter och ersättare. Det skedde under måndagskvällen med stor marginal.

Länsförbundet ska också vara med och ge sitt yttrande.

Är det vanligt att det händer?

Det händer då och då. Reglerna för att man ska väcka misstroende är att man har gjort något som kan skada partiet. Man bryter då mot partiets kandidatförsäkran. I det här fallet har vi sagt att det finns skäl att väcka misstroende, säger Gottlieb Granberg, ordförande i länsförbundet.

Vad betyder ett misstroende?

Man mister sin partibeteckning, man får inte uttala sig som moderat men du är fortfarande med i partiet. Men man får inte uttala sig för KF–gruppen. Men nu har han valt att lämna själv, säger Gottlieb Granberg om Ola Helt som nu är utesluten ur partiet.

Är det bra med de här reglerna?

Man ska följa sin kandidatförsäkran, det är viktigt, säger Gottlieb Granberg.

LÄS MER: Därför ville Moderaterna utesluta Helt

LÄS MER: Här är spelet mellan SD och M

LÄS MER: Stormen kring Helts bilder – smygfotade patient