Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljefilm på Munksjöns vatten

 
Blåljus
Visa alla artiklar

4 mars upptäcktes ett utsläpp av olja i Munksjön – platsen låg inte långt från fabriken. Men orsaken till utsläppet är fortfarande oklart och på fredagen syntes en film av olja på vattnet igen.

Kring lunch på fredagen larmades räddningstjänsten till Munksjön där någon hade observerat en hinna av olja på vattenytan.

– Det är en liten sträng utmed strandkanten och ingenting allvarligt, säger Klas Löfgren, räddningstjänstens inre befäl i Jönköping.

Han förklarar att man höll på att ta upp och byta länsar som lades i vattnet vid det tidigare utsläppet för en dryg vecka sedan.

Räddningstjänsten fortsätter att samla in oljerester från vattnet.

Oklar orsak

Allt började 4 mars larmades räddningstjänsten till sjön. Ett oljeutsläpp som troddes komma från Ahlström-Munksjö hade upptäcktes i Munksjön på måndagsmorgonen.

– Vi har hittat ett utsläpp från ett rör. Det är någon sorts smörjolja, sa då Michael Simmeborn vid räddningstjänsten.

Idag en drygt vecka senare är det fortfarande oklart hur utsläppet kunde uppstå. Anna Hörberg på Ahlström-Munksjö skrev till tidningen att man hade startat en orsaksutredning kring utsläppet och att man fick stopp på det ganska fort.

Utredningen är inte klar

Måns Lindell på länsstyrelsens vattenenhet känner till fredagens observation på sjön men är försiktig med att slå fast orsaken till utsläppen.

– Det kan komma från botten eller strandkanten eller från andra ställen.

Munksjön innehåller en hel del föroreningar från gamla industriutsläpp.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för bolaget Ahlström-Munksjö och avvaktar tills man fått en rapport skriftlig eller muntlig från företaget, konstaterar Måns Lindell.

Om oljan kommer från bolaget måste man i så fall redogöra för eventuella skador, vilka åtgärder man vidtagit och hur något liknande ska undvikas framöver.