Doommetalbandet Snailking bildades 2011 i Jönköping och fick snabbt stark respons på nätet när de la ut första ep:n utan något kontrakt. Tusentals hade laddat ner den på kort tid.

Det ledde till ett skivkontrakt med belgiska bolaget Consouling Sounds och att de 2014 släppte sin debutskiva "Storm".

Sedan dess har det varit relativt tyst från bandet.

När förra basisten sedan försvann från bandet stod det stilla ett tag. När de sedan sökte efter ny basist frågade de den lokala arrangören Anton Eng om han kände någon. Han svarade att han kände en - sig själv.

På grund av familjeskäl valde Anton dock att tacka nej.

Vi testade ett par och hittade inte rätt. Jönköping är rätt litet och det är en rätt smal musik vi håller på med. Men direkt när jag pratade med Anton kändes det att han var den nya snubben. Då han tackade nej kändes det lite bittert, berättar Pontus.

Efter påtryckningar av en gemensam vän ändrade han sig dock och nu är han tredje delen av Snailking.

Det har ju alltid varit min dröm att få göra det här. Så jag blev skitglad över att få göra det. Så det ska bli jävligt skoj att få komma ut och spela, säger Anton.

Nu när allt gammalt material är inrepat med den nya sättningen är det snart dags att börja spela in nytt material. Just nu sitter de och pillar på låtar och i december är tanken att de ska gå in och göra lite tidiga demoinspelningar.

Just nu skickar vi grejer lite fram och tillbaka. Vi går väl in i december och gör lite förproduktion. Testar ljud och ser vad vi vill ha. Kanske vi hinner med att släppa något till record store day (22 april). Skivbolaget är ju rätt sugna på det, för då har det ju inte kommit något på tre år från oss, säger Pontus.

Nu väntar första spelningen på hemmaplan på tre år. Och de är peppade.

Det känns roligt tycker jag, säger Pontus.

Och lite hemskt, fyller Anton i.

Det är ju alltid lättare att spela någon annanstans där ingen känner dig, men samtidigt är det roligt också. Vi har ju två nya bandmedlemmar (Anton och trummisen Olle Svahn) som aldrig har spelat i Jönköping med oss, fortsätter Pontus.

Efter det väntar en kort turné med stopp som Lund, Potsdam, Amsterdam och Antwerpen.

Snailking spelar på Sofiehof Underjord på fredag kväll. Utöver Snailking spelar även Echolot och Cities of Mars.