Många minns det där målet som till slut sänkte Brynäs i sudden death i den sjunde och avgörande SM-finalen säsongen 2016/17. Inför hemmafansen blev Simon Önerud guldhjälten med hela Jönköping.

Forwarden skrev på ett KHL-kontrakt med Sotji, gick efter en tid vidare till seriekonkurrenten Sibir Novosibirsk och efter en skadedrabbad säsong med totalt 20 matcher och 6 poäng lämnar han nu Ryssland.

Han kommer hem till HV71 igen.

– Det känns fantastiskt. Jag är grymt taggad och sugen på nästa säsong.

Hur är det med skadan?

– Det är inga konstigheter. Jag fick en båtbensfraktur och var gipsad i 14 veckor. Alla undersökningar gjordes av Jonas Kalman (läkare) i HV71 så det blev väldigt bra. Nu är jag helt återställd och hann gå för fullt på is i slutet av säsongen.

Varför flyttar du hem?

– Det är många smågrejer. Jag och HV71 har haft en öppen dialog hela tiden. De har gett mig tid att landa i mitt utlandsäventyr och ju mer tiden har gått ju mer har jag känt att jag verkligen vill komma hem och spela för hemmapubliken igen. Jag vill driva laget till fler framgångar.

Är en av orsakerna att du tagit hänsyn till din familj?

– Det är såklart en del i det. Sen hade inte familjen varit ett hinder till att fortsätta. Men det är klart att det är en trygghet att vara på hemmaplan. Men än så länge är barnen lite för små för att bestämma, säger Önerud med ett skratt.

Han fortsätter med mer seriös ton:

– Det är jag själv som vill detta. Det känns grymt bra.

Under tiden i öst har Simon Önerud försökt följa sin moderklubb så mycket som möjligt. Han fanns bland annat på läktaren i Kinnarps Arena när HV71 tog emot Skellefteå.

– Jag kunde inte se så supermånga matcher förra säsongen på grund av tidsskillnaden där borta. Men av det jag såg så var det väldigt många höga toppar men kanske också för många djupa dalar.

– Det var många långtidsskador på backsidan som ställde till det men jag tycker ändå att det finns väldigt mycket att bygga vidare på och slipa på.

Men det var inte bara HV som var intresserade av centern. Han säger att det var flera klubbar från olika ligor, bland annat KHL, som hört sig för. Men valet blev till slut självklart. Önerud ser fram emot att vara en del av HV, att umgås med personerna runtomkring klubben och att få spela inför hemmafansen igen.

– Nu har jag skrivit på ett treårskontrakt men jag hoppas att det blir ytterligare år efter det. Det är det som är tanken. Min vision är att vinna fler SM-guld med HV och jag vill hjälpa laget att göra det.

För det har han ju gjort innan, Simon Önerud.

Relaterat till artikeln