Det Ok Gränsen som anordnar tävlingen. Föreningen har fått sitt namn då det ligger på gränsen mellan Västergötland och Småland och nästa år firar föreningen 70 år.

Ok Gränsen brukar anordna tävling varje år men i år är de även med och hjälper till med SM tävlingar under året.

– Det går åt många representanter att hjälpa till med SM-tävlingarna så det var lite osäkert om vi skulle ha någon tävling i år, säger Sari Håkansson som kommer vara tävlingsledare på söndag.

Men då kom Daniel Håkansson med idé att ändå hålla en tävling och 19 augusti kommer Hökensåsracet 2018 hållas på Bränninge. Det kommer att bli två tävlingar på en dag och båda utgår från Bränninge skolan.

– Vi är inte vana att ha en sån här bra tävlingscenter. På vanliga tävlingar är vi mitt ute i skogen och får bygga upp duschar och då är det mycket som ska fixat, säger Sari Håkansson.

Många anmälda

När anmälningstiden var ute var det 500 deltagare anmälda.

– Det var ungefär som vi hoppats så vi är nöjd, säger Håkan Håkansson.

Under dagen anordnas det två lopp, ett medeldistans och en sprint. Medeldistansen kommer vara i skogsområdet bakom skolan medan sprinten utspelar sig på gatorna på Bränninge området.

– Inom många idrotter går det en trend att springa längre och längre men i orientering är det tvärt om där ökar medeldistans och sprint, säger Daniel Håkansson.

Att det skulle vara enklare orientering när man springer på gator håller inte Sari och Daniel med om.

– Det är en annan sorts orientering. Det är väldigt lätt att bomma om man springer på känsla mer än efter kartan, säger Sari Håkansson.

Förbjudna områden kan ställa till det för orienterarna.

– Förbjudna om råden kan till exempel vara ett staket som man inte får hoppa över då gäller det att planera för det så man kommer fram så snabbt som möjligt, säger Daniel Håkansson.

Vid tävlingscenter kommer det serveras mat och dryck och där finns även barnpassning för de som tävlar.