Galleristen Leif "Brand-Johan" Johansson erbjöd för en tid sedan Jönköpings kommun att få köpa två skulpturer av Calle Örnemark, som Brand-Johan äger. Flera privatpersoner har engagerat sig i frågan, bland annat på JP:s insändarsida, eftersom de ser det som ett sätt att hedra konstnären.

I fredags eftermiddag kom Brand-Johan och kommunen överens om att det blir så.

Jag är jätteglad, jag tycker det är så roligt. Jag tror invånarna är glada att man gör detta för att hedra Calle. Jag tycker det är jättefint gjort, säger Leif "Brand-Johan" Johansson.

Han vill själv inte tala om vad prislappen blev men hans inställning är att kommunen fick ett bra pris.

Kommunens kultur- och fritidsdirektör Karin Semberg bekräftar inköpet av skulpturerna "Kapten Blåskägg" och "På väg till skolan", hon kan även avslöja summan.

Totalsumman för de här konstverken är 70000 kronor och placeringen blir Huskvarna stadshus.

Hon och kollegorna har uppmärksammat att det finns ett engagemang för att på något sätt hedra konstnären Calle Örnemark som avled förra året.

Vi försöker att vara lyhörda. Vi tycker att det är fantastiska konstverk som Calle Örnemark har gjort och vi tror att det kommer att passa perfekt i Huskvarna nya stadshus.

I huset kommer det bland annat att finnas skolförvaltning och bibliotek. Karin Semberg nämner att kultur- och fritidsförvaltningen nyligen också har fått ett positivt besked, i alliansens budgetförslag ska anslaget till den verksamheten utökas med 4 miljoner kronor nästa år.