Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så firas valborg – med och utan brasor

In i det sista står det skrivet i stjärnorna vilka som får tända valborgsmässobrasan. – Vi har ute som bäst och inspekterar platser där det väntas eldar, säger Henrik Dovrén, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.

Helgen förde med sig lite regn på sina håll, väldigt lite. Alltså inte tillräckligt för att det pågående eldningsförbudet i Jönköpings län skulle upphöra. Nu pågår en livlig aktivitet hos berörda myndigheter för att komma fram till ett beslut om tisdagens många potentiella brasor.

– Eldningsförbudet står fast och senast på tisdag förmiddag ska det fastställas om det kan bli tal om vissa platser som får dispens, men det kommer krävas skriftlig ansökan, sen kommer det helt och hållet bero på omständigheter på plats om man ges dispens, säger Henrik Dovrén.

– Vi tittar på närheten till skog och till vattendrag, men framförallt på vilken typ av brasa det handlar om, om det är mycket ris och gren kan det mycket lättare slå gnistor som i sin tur ökar spridningsrisken markant. Dessutom måste man kunna uppvisa på en organisation med eldningsvakter.

Helle Unosdotter på Länsstyrelsen säger:

– Vi har fått många påringningar från de som vill tända brasa, men de flesta säger sig respektera eldningsförbudet och tänker inte ens ansöka om tillstånd. Skogsbränderna i fjol och senast i förra veckan har fått dem på andra tankar, nu vill de hitta alternativa sätt att fira Valborg.