I ett pressmeddelande skriver Svenska fotbollförbundet att "licensnämnden anser att Östersund FK Elitfotboll AB inte uppfyller elitlicenskriteriet ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästkommande år".

För några veckor sedan dömdes klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Samtidigt har klubben blött ekonomiskt och ÖFK har vädjat till allmänhet och företag om stöd för att kunna betala akuta skulder till bland annat Skatteverket.

På sin webbplats indikerar Östersund att klubben behöver få in lite mindre än 10 miljoner kronor till i en kampanj för att rädda ekonomin.

– Det låter som en korrekt summa, säger Lidström.

För att beviljas elitlicens ska klubbarna visa att de per den sista augusti i år inte haft några skulder till spelare och övriga anställda, till skattemyndighet, till andra klubbar, till fotbollförbundet och distriktsförbundet.

Om Östersunds FK inte får elitlicens kommer klubben att degraderas till superettan. Då kommer laget som förlorade det allsvenska kvalet, Brage i det här fallet, att tillfrågas om det vill ta platsen.

– Det är det förlorande kvallaget i första hand, därefter lag fyra i superettan, bekräftar Svenska fotbollsförbundets tävlingschef Lars Helmersson.

Allra senast måste den allsvenska platsen vara tillsatt 1 mars 2020.

Brage tog den allsvenska kvalplatsen strax före J-Södra, som slutade fyra, efter ett sanslöst drama i superettans sista omgång. J-Södra tappade kvalplatsen i slutsekunderna då Brommapojkarna kvitterade till 2–2 på Stadsparksvallen.

(TT)

Relaterat till artikeln