Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partiutfrågning - vad vill politikerna i Habo

I tisdagskväll var det dags för den traditionella partiutfrågningen i Missionskyrkan i Habo. Företrädare för de sju partier som sitter i kommunfullmäktige samlades på scenen.

Det var Daniel Grahn och Elin Isaksson som höll i utfrågningen. Elin Isaksson agerade publikmoderator och gick runt och tog in frågor.

Under kvällen talades det mycket om att det är ett värderingsval eller ödesval som väntar på söndag och under presentations rundan fick alla frågan vilken värdering det var som fick dem att välja just det partiet som de företräder idag.

Gunnar Pettersson (S) kommunalråd svarade rättvisa och alla människors lika värde.

Hans Jarstig (KD) kommunalråd svarade att det var människans okränkbara värde och de kristna värderingarna som gjort att han hamnat i Kristdemokraterna.

Susanne Walhström nytt toppnamn för moderaterna svarade hon det var många värderingar som gjort att hon valt Moderaterna men det viktigaste var allas lika värde och möjligheter.

Margareta Fick från Miljöpartiet berättade att det var även för henne var människors lika värde som var viktigast. Hon berättade att hon i sin ungdom lutade mot socialdemokraterna men att hon inte gillade att att människans värde skulle mätas i pengar och då kom Miljöpartiet in med en annan syn på att mäta värdet.

Olle Moln-Teike från Sverigedemokraterna svarade att det var gemenskapen som gjort att han valt sitt parti. Att han ville motverka polariseringen av Sverige.

Hanna Englund svarade att det var alla människors lika värde och liberalismen.

Anders Rickman från Liberalerna sa att han är en individualist som inte gillar att andra tror sig veta hur en grupp människor vill ha det.

"Ser lite växtvärk"

Det togs upp många frågor under kvällen och och på vissa fick de olika partierna svara med hjälp av röda och gröna lappar.

Växer Habo i rätt takt?

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet höll upp grön lapp och svarade då ja. Moderaternas Susanne Walhström velade lite och höll till slut upp båda lapparna medan Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna valde röd lapp.

– Det är positivt att Habo växer men samtidigt ser vi lite växtvärk bland annat inom förskolan. Vi i Centerpartiet vill ha mindre barngrupper och vi har problem att hitta och att behålla den personal som vi har. Så detta behöver vi arbeta på innan vi växer för snabbt, säger Hanna Englund (C).

Gunnar Pettersson (S) berättar att Habo är den kommun som på egen hand växer snabbast i landet.

– Jag tror att vi löser det men visst det gäller att vi är med i utvecklingen med skola, förskola och snart behöver vi ett till högstadium, säger Gunnar Pettersson (S).

Vitsippeskogen

En fråga som kom från publiken var angående projektet i Vitsippeskogen. Byggnadsnämnden har tagit beslut att Vitsippeskogen kan bebyggas av fem hus. Två stycken tio våningshus mot järnvägen och tre sex våningshus mot villaområdet.

Är det inte bättre att bygga så höga hus någon annanstans än i närheten till ett villaområde som Vitsippeskogen är?

– Det är så att det är vi som drivit denna fråga i byggnadsnämnden. Hus som byggs måste passa in i den omgivande miljön så vi har kämpat för att få ner våningsantalet, säger Anders Rickman (L).

– Det efterfrågas centrumnära lägenheter och det finns inte mycket centrumnära platser att bygga på så jag så jag tycker detta är ett bra förslag, säger Susanne Walhström (M).