Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar ska inte vara ett problem i kampen mot pandemin

DEBATT. Coronapandemin är nu inne i tredje vågen och vårdpersonalen har en fortsatt väldigt hög arbetsbelastning. Inför det här året gjorde styrande Koalition för Region Jönköpings län en historisk satsning på 176 miljoner kronor för att så långt det går kunna ta hand om uppskjuten vård och fortsätta med förändringsarbete. Pengar ska inte vara ett problem i kampen mot pandemin.

Koalitionen har satsat 75 miljoner kronor för att korta köerna till uppskjutna operationer och undersökningar under 2021. Under en längre tid har många medarbetare arbetat långa arbetspass genom krislägesavtalet. Målet med satsningen är att avdelningarna ska ha de resurser som behövs för att personalen både ska kunna ta hand om patienterna och hinna med återhämtning. Mycket hänger dock på leveranser av vaccin och antalet som insjuknar.

När fler använder ny teknik och digitaliseringens möjligheter frigör det tid för de patienter som behöver ett fysiskt möte. Koalitionen har satsat 35 miljoner kronor under 2021 på omställningen till mer nära vård och nya digitala vårdtjänster. Vårdcentralerna ska ha stor frihet och ett utökat mandat att driva och utveckla förändringsarbete i projektform. Hemsjukvården och särskilda boenden ska ha större stöd genom medverkan av fler läkare.

Det förebyggande folkhälsoarbetet har blivit lidande på grund av coronapandemin. Koalitionen har satsat 5 nya miljoner kronor för ännu bättre folkhälsoarbete 2021. Konceptet med hälsocenter och arbetet med livsstilsförändring ska finnas tillgängligt i hela länet. Ett väl utarbetat samarbete med länets kommuner och civilsamhället ska underlätta för invånare med osunda vanor att ändra livsstil.

Den psykiska ohälsan ökar i samhället och koalitionen har gjort en stor satsning på 30 miljoner kronor för att bygga ut kapaciteten av neuropsykiatriska utredningar inom barn- och ungdomspsykiatrin och för att stärka uppdraget inom barn- och ungdomshälsan under 2021. Många äldre som lider av ofrivillig ensamhet ska få bättre stöd genom ett utökat uppdrag till länets vårdcentraler.

Koalitionen har satsat 10 miljoner kronor under 2021 på att förkorta tiden från symptom till behandling inom cancervården och för patienter med kroniska sjukdomar. Under året ska Region Jönköpings län påbörja införandet av organiserad testning för prostatacancer.

Region Jönköpings län kommer att ta större ansvar för vården i livets slutskede. En ny utredning ska visa hur alla invånare kan ha tillgång till jämlik palliativ vård dygnet runt. Det kommer även att skapas nya vårdplatser för specialiserad palliativ vård på länets tre sjukhus. Verksamheten med specialiserad sjukvård i hemmet kommer att utökas under 2021.

Även om samhället fortfarande är i en krissituation behöver den ordinarie hälso- och sjukvården fungera. De stora utökade resurserna gör det möjligt för Region Jönköpings län att fortsätta med uppskjutet arbete under året och påbörja nya arbetssätt inför framtiden. Med den här historiska satsningen möter vi behovet av vård hos länets invånare.

Rachel De Basso (S)

Martin Nedergaard-Hansen (BA)

Pernilla Mårtensson (KD)

Helena Stålhammar (C)

Jimmy Ekström (L)

Sibylla Jämting (MP)

Koalition för Region Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel