Det är vid ett sådant tillfälle som JP kommer på besök för att överraska Ewa, som hon heter i förnamn.

Eric Sandholm och Engla Pettersson har smugit ut ur klassrummet, tar emot i entrén och hälsar oss välkomna till skolan som ligger på höjderna upp mot Öxnehaga i Huskvarna.

De håller gemensamt i JP-buketten och försvinner snabbt genom korridorerna för att komma till klassrummet där Mrs Bergman läser högt i en bok om Alva. Vi får skynda efter för att hinna innan Eric och Engla knackar på dörren, kliver in och överlämnar blommorna tillsammans med fina ord till en mycket förvånad Ewa.

Jag blir alldeles stum. Vilken överraskning. Och jag är glad att få vara hos er, säger hon och tittar ut över eleverna som är mycket nöjda över att Mrs Bergman inte alls förstått att de haft något på gång.

Alla elever, framkommer det, har nämligen vetat vad som skulle hända den här förmiddagen när deras ordinarie lärare är ledig och läraren de hade i ettan hoppat in som vikarie. Men alla har lyckats hålla tyst. Något, menar man, som är extra viktigt när det gäller hela klassen.

Mrs Bergman är riktigt bra, fast det är Miss Ahlström som vi har annars också, säger Eric och får ett unisont JA!!! från resten av 2B.

I december 1973 tog Ewa Bergman examen och hösten därpå fick hon sin första tjänst, på Bondbergsskolan på Ekhagen. Sin första egna klass hade hon i Paviljongen på samma område innan hon fortsatte till Hovslätt och skolan där.

När Engelska skolan startade sitt lågstadium valde hon, 60 år fyllda, tillsammans med tre andra att vara med på resan.

En stor utmaning, ganska fria händer och fantastiskt roligt, säger Ewa.

Förra läsåret arbetade hon som resurs- och speciallärare för dåvarande ettorna, och var också mentor åt 2B:s klasslärare Johanna Ahlström, innan hon efter nästan 43 år valde att gå i pension.

Jag var inte riktigt 65 år men kände att jag ville ha mer tid för mina barn och barnbarn. Men jag brinner fortfarande för att undervisa och hoppar in ibland.

Mrs Bergman älskar att umgås med barnen och extra roligt är det att träffa tvåorna. Att få se hur de utvecklats eller höra hur de som hade lite svårt med läsningen förra året nu har knäckt koden och vill läsa högt för henne.

Jag fortsätter gärna att hoppa in. Visst är det skönt att vara pensionär men inte alla dagar. Jag har hur mycket energi som helst, konstaterar Ewa och säger att hon är otroligt glad över blommorna från 2B som hon beskriver som en fin och härlig klass.

Klart är dessutom att tvåorna gärna ser Mrs Bergman i klassrummet igen. Hon som förklarar bra, hjälper till och är så snäll.