Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per-Ola Nilsson: Slimmad förskola i sommar ger bättre förskola i höst

En slimmad förskola under sommaren är bra. Det förändras inte av att vi står mitt i en pandemi.

Alla föräldrar känner till den. Februarilappen. En morgon, som oftast är mörk och slaskig bortom allt förstånd, ligger den i barnets låda på förskolan, ovanpå omaka vantar och halsdukar man aldrig sett förut. Dags att anmäla hur mycket omsorg ditt barn behöver i – ett just då ofattbart ord – sommar! Så fort som möjligt, helst i går.

Semestern, ja. Som ens egen arbetsgivare vill att man ska ansöka om snart. Hur blir det med den? Får jag sena eller tidiga perioden? Får partnern ledigt samtidigt så att det blir lönt att hoppas på den där femte veckan?

Man förstår självklart att förskolan måste planera sin verksamhet. Att personalen man möter varje dag också vill kunna få besked om sin semester. Så man får göra vad man kan. Det många då gör är att anmäla ett behov som under alla omständigheter kommer att räcka.

Ta hellre i lite för mycket än tvärtom. Man kan alltid komma lite framåt vårkanten och säga att den ena eller andra av de där veckorna man ansökte om trots allt inte behövs. Att göra det motsatta vore att ställa till med besvär i en helt annan storleksordning.

Konsekvensen av detta närmast ofrånkomliga scenario blir att kommunen planerar sommarverksamheten utifrån ett dopat antal barn. När barn allt eftersom droppar av helt eller delvis – för när allt kommer omkring vill de flesta föräldrar vara lediga så mycket det går under sommaren – blir man stående med en överkapacitet.

Det kostar pengar. Pengarna är ingen oändlig resurs och när mer än nödvändigt bränns under sommaren kommer konsekvenserna under hösten – i form av vikariestopp, sammanslagna avdelningar och större barngrupper.

Jönköpings kommun har lärt sig av den återkommande erfarenheten i år. I stället för att som vanligt ha omkring 25 förskolor öppna kommer barnomsorgen under fyra sommarveckor att ges vid elva enheter i stället.

Det är positivt – för det ger chans till bättre kvalitet under hela budgetåret.

Coronapandemin gör att detta annars självklara vägval kommer att ifrågasättas mer än vad det annars skulle ha gjort. Borde man inte eftersträva största möjliga spridning och uppdelning för att minska risken för smittspridning? Faktum är att väldigt lite tyder på det.

Sverige har haft grundskolor, förskolor och fritidshem öppna under hela krisen. Rapporter om större utbrott i dessa miljöer har uteblivit. Studie efter studie har visat att barn inte driver pandemin. De blir mindre sjuka och mindre smittsamma än vuxna.

Men föräldrar som tillhör en riskgrupp då? Vetenskapen har också visat att det är ytterst ovanligt att det är ett barn som blir sjukt först i ett hushåll. För personer med underliggande sjukdomar är det mycket viktigare att minska sina egna kontakter än att tveka inför att skicka sitt barn till förskolan.

God planering av barnomsorgen gynnar alla föräldrar, skattebetalare och invånare i Jönköpings kommun. Pandemi eller inte.