Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perlenberg: Bilröstning fråga om jämställdhet

OPINION. Socialdemokraternas förslag om att pröva möjligheten till en drive-in-lösning på valdagen nästa september skapade snabbt eko utanför Jönköpings kommun. Utspelet, som presenterades på JP Debatt under onsdagen, är inte utan sina poänger. Även demokratin måste jobba på sina tillgänglighetsutmaningar. Alla initiativ som ökar valdeltagandet och förenklar människors liv samtidigt som valhemligheten garanteras är att applådera. Om pandemin visat oss något, så är det att det inte behöver vara så svårt att pröva på nya lösningar.

Förvisso finns det redan i dag mobilitetslösningar med uppsökande röstning på exempelvis äldreboenden och förtidsröstning som underlättar både för specifika väljare och för gemene röstningsberättigad, men fler smidiga lösningar är välkomna.

Att kunna köra direkt förbi röstningsbåset är onekligen lockande. Samtidigt är det ett förslag som är jämställdhetspolitiskt snedfördelad: Socialdemokraternas förslag riskerar att övervägande gynna manliga röstberättigade väljare, givet att endast 35 procent av privatfordon ägs av kvinnor enligt Trafikanalys statistikrapport Fordon 2020. Det är en siffra som förvisso inte säger någonting om det även finns kvinnliga medpassagerare i bilen som också skulle vilja rösta vid samma tillfälle, men sannolikheten är stor att det är just manliga väljare som skulle ges en gräddfil av Socialdemokraterna i Jönköping.

Samtidigt är det en större andel kvinnor än män som använder sig av kollektivtrafik. Därför är det viktigt att vallokaler väljs utifrån närhet till exempelvis busstationer och att förberedelser görs redan nu för att förstärka kollektivtrafiken under valdagen i september 2022 med tätare turer så att inte sedvanlig, sömnig söndagstrafik råder. Om motorburna män ska gynnas på det vis som Socialdemokraterna föreslår, borde även kollektivtrafikresande kvinnor kompenseras i möjligheten att smidigt nå sin vallokal. För ett parti som värnar jämställdhet högt borde det vara minst lika viktigt som drive-in-röstning.

LÄS MER: Våga prova drive-in på valdagen i Jönköping

LÄS MER: Utspelet från S: Jönköpingsborna kan få drive in-rösta i valet: ”Fullt rimligt att frågan prövas”