Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perlenberg: Blir LUF ett eget parti?

OPINION. Liberalernas grand old dame Barbro Westerholm funderar på att lämna partiet. Abdukadir Salad Ali, aktiv i Spångsta-Tensta och utsedd till Årets Liberal 2020, begärde utträde tidigare i veckan. Christer Nylander, partiets ideologiska ryggrad, avböjer att kandidera till riksdagen 2022. Och från olika håll i landet rapporteras det om andra avhopp och avståndstaganden från liberaler som inte längre känner sig hemma i SD:s liberala stödparti.

Så vad nu? Är Liberalernas död Centerpartiets ekologiska bröd? Eller kommer socialliberaler att hitta andra vägar för sitt politiska engagemang?

Det finns de som tidigare viskat högt om risk för partisprängning, men efter partirådet finns det inte mycket kvar av Liberalerna att spränga. Det innebär dock inte att det saknas möjligheter för en hemlös socialliberal rörelse inom den liberala sfären.

Bortom det stukade parti som inte nått förbi riksdagsspärren på över ett år, och vars partiledare Nyamko Sabuni verkar föra Liberalerna till obskyra marker, finns det stridbara Liberala ungdomsförbundet. Att under förra helgens partiråd följa förbundets ordförande Romina Pourmokhtari samt LUF-aren Emmy Scilaris från LUF Väst plädera mot SD-linjen var det något av en ideologisk väckelse. Den socialliberala glöden var on fire.

LUF:s stadgar är tydliga med att organisationen är fristående från moderpartiet. De liberala idéerna är i fokus. Det krävs endast 1 500 namnunderskrifter för att registrera sig hos Valmyndigheten. Petitessen om att medlemskap endast gäller 13 till 35 år kan lösas med en Mauricio Rojas-liknande lösning där partiet LUF kan välja att låta äldre liberaler än 35 kandidera för partiet utan att för den sakens skull ha partibok.

Tidigare i veckan berättade Gun-Britt Sabelstierna, regionpolitiker i Jönköpings län och medlem i 40 år, att hon lämnat L i protest. Men Gun-Britt var inte helt utan hopp: "Jag hoppas på ungdomen. Luf, där andas lite morgonluft. All heder åt dem, de har gjort en fin analys och visat varför de tycker ungefär som jag", sade hon till JP.

Kommer Gun-Britt att tillsammans med Barbro Westerholm kunna kampanja för LUF i valrörelsen 2022?

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten