Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perlenberg: Ingen ny gryning för Storbritannien

OPINION. "A new dawn", kallade premiärminister Boris Johnson Storbritanniens nya handelsavtal med Australien som slöts tidigare i veckan. En ny gryning.

Tillsammans med sin australiska dito Scott Morrisson presenterades Storbritanniens första handelsavtal efter landets utträde ur den Europeiska unionen. Den uppsluppna stämningen i Downing Streets trädgård mellan de två ledarna tydde på en win-win-situation för dem båda, men i sanningens namn är vinsten för Johnson snarare att det ett avtal slutits, inte vad avtalet de facto innehåller.

För Australien däremot, som måste skeppa sina produkter från andra sidan världen, är avtalet endast av godo. Nu sänks tullavgifterna i Storbritannien på bland annat australiskt nöt- och lammkött, godis och badkläder medan den australiska vinindustrin, där det mest kända märket ägs av ett franskt bolag, ser bättre villkor i en tid när dess produkter blockeras på den kinesiska marknaden av ett allt mer reaktionärt styre i Peking. Samtidigt sätts det ett tak på hur mycket australiskt kött som kan importeras till Storbritannien under de kommande 15 åren, för att skydda brittiska köttproducenter.

I utbyte blir det billigare för brittisk-tillverkade bilar, biscuits och keramik samt skotsk whisky att skickas Down Under.

Men den uppsluppna stämningen Boris och Morrison åsido: Brittiska tidningen The Guardian rapporterar att den ekonomiska nyttan av avtalet inte ens är felräkningspengar i den årliga brittiska bruttonationalprodukten. Först om 15 år kommer landet att se en ökning på 0,02 procent. Hånfullt skriver The Guardians ekonomiska reporter att "Handelsavtalet är den nya gryningen du kanske aldrig kommer lägga märke till". Och mycket riktigt: Beräkningar gör gällande att det i snitt endast kommer spara 52 pence för varje brittisk medborgare i utgifter. Knappast en enorm ekonomisk seger för Boris Johnson som utlovat att Storbritannien utanför EU skulle medföra vinster eftersom det skulle möjliggöra för landet att själva få bestämma förutsättningarna för sina avtal.

Samtidigt rapporterar samma tidning att det finns farhågor att det nya frihandelsavtalet mellan UK-Australien i stället riskerar skada inhemska köttproducenter (15/6), då importen av australiskt kött nu kan öka väsentligt under de kommande 15 åren. Under tiden kommer tullavgifterna gradvis att minska och importen att öka.

Från den inhemska brittiska lantbruksindustrin kommer stark kritik. Till BBC har Minette Batters, ledare för National Farmers Union, sagt att en ökad import av billigt, utländskt kött från exempelvis Australien som har större gårdar som använder betydligt mer antibiotika i sin djurhållning än vad som är tillåtet i Storbritannien, kommer leda till en "långsam förtvining av familjegårdar".

För Australien är det av stor vikt att landet stärker sina ekonomiska relationer med västvärlden, givet den allt mer frostiga relationen till Kina. För Storbritannien är avtalet dock en påminnelse om att i en post-Brexit värld är det betydligt svårare att hävda sig gentemot varje enskilt land, givet betydelsen och tyngden i en gemensam europeisk inre marknad som talar med omvärlden med en tydlig röst.

Storbritanniens nya gryning är förvillande likt ett skymningsland.