Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perlenberg: Nyamko Sabuni måste avgå om hon förlorar i partirådet

OPINION. I amerikansk politik kallas det för "taking out the trash", konststycket att presentera en kontroversiell nyhet sent på en fredagseftermiddag i syfte att minimera skadan. Så när Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i fredags eftermiddag försökte sig på att slänga ut soporna var det en manöver som återigen lyckades.

För gömt i beskedet att Liberalernas partistyrelse vill ingå i en borgerlig regering som är villig att ta emot stöd av det sverigedemokratiska parti som utsett L till sin ideologiska huvudfiende, fanns den lilla detaljen att det faktiskt inte är partistyrelsen som enkom bestämmer det strategiska vägvalet.

I stället är det Liberalernas partiråd som äger SD-frågan. Men när Liberalerna kommunicerade partistyrelsens strategiska misstag lät det snarast som att partirådet bara var en ren formalitet: "Denna linje kommer antas på ett partiråd den 28 mars", stod det i pressmeddelandet.

Ödesfrågan bestäms tvärtom av nämnda partiråd. Sammanslutningen består av partistyrelsen, som själv var djupt splittrad i frågan med röstsiffrorna 13 för och 10 mot, samt 65 ombud utsedda av länsförbunden samt två ombud för Liberala ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra nätverket Liberala studenter och ett ombud för sidoorganisationen Liberala kvinnor.

Redan har LUF meddelat att Jimmie Åkesson inte kan se fram emot liberalt stöd för SD-inflytande. I sak är det ju precis det frågan handlar om: Inte att Liberalerna och en borgerlig regering ska ta emot aktivt stöd av SD grundat på ett organiserat samarbete, utan om att L ska ge stöd till sverigedemokratiskt inflytande i en regering ledd av Ulf Kristersson (M).

Det vägval som Nyamko Sabuni med kvasiliberala kumpaner försökt kuppa igenom är i praktiken ett vårdslöst risktagande. Röstar partirådet emot SD-linjen, vilket man givetvis bör göra, måste Nyamko Sabuni ta konsekvensen och avgå.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten