Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perlenberg: Skåla för Folkemødet

OPINION. Trots att det likt politikfesten Almedalsveckan på Visby inte blir en sedvanlig publikfest komplett med röd pölse och dansk, skummig öl i plastglas på Bornholm, går det att parafrasera en dansk öltillverkares reklamslogan: It’s probably the best Folkemøde in the world.

När politikfestivalen Folkemötet hålls mellan torsdag till lördag är det en mix av en fysisk och digital händelse. De danska partiledarna håller tal och diskussionerna och debatterna kommer flöda, men det görs utefter rådande coronarestriktioner. 250 programpunkter hålls och det livesänds från 7 av 12 scener. En av huvudgästerna är den belarusiska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya.

För Jönköping och ur ett sydsvenskt perspektiv är det värt att följa flera av diskussionerna, inte minst programpunkterna ”Lukkede grænser” som ”the new normal” och ”STRING - a corridor for Scandinavian connection”. En hållbar dansk-svensk arbetsmarknadsintegration kräver inte bara en återgång till tiden före gränskontroller och negativa covid-tester; Sydsverige och nord-Europa behöver tätare och närmare samarbete.

Men det slående med programmet är hur det som ibland påstås vara unika problem för Sverige även gör sig påminda i vårt grannland. Följande programaktiviteter på Folkemötet är som en spegel som hålls upp framför den svenska debatten: ”Politisering af forskning: Er der forskningsfrihed i Danmark”, ”Hvordan påvirker algoritmer den demokratiske debat?” och ”De næste ti års udlændingepolitik”.

Inte endast Sverige svenska problem har. Det är dejligt.