Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perlenberg: Socialliberaler, förenen eder

OPINION. Att diskutera liberalism är inget som sker inom partiet Liberalerna. I alla fall inte att döma av den nystartade Kerstin Hesselgren Akademin, som anordnade sitt första digitala aktivitet under torsdagen. Bakom initiativet står Liberalerna i Stockholms län som lägger tonvikten vid den ideologiska fåran socialliberalism, därav namnet på grupperingen efter den första kvinnliga riksdagskvinnan, tillika liberala feministen Kerstin Hesselgren.

Som ordförande för nätverket, sitter Anna Starbrink, regionråd för Liberalerna i Stockholms län. I det styrandet rådet sitter bland annat den socialliberala ikonen Bengt Westerberg. Akademin ska arbeta självständigt och ambitionen är att samla liberaler inom och utanför partiet.

Folkpartismen till ära inleddes den första digitala aktiviteten inte med ett samtal, utfrågning eller debatt utan av ett historiskt föredrag av skriftställaren Anders Johnsson som för närvarande arbetar på en biografi om Kerstin Hesselgren. Informativt och sakligt och, om man sedan tidigare har nycklarna till folkpartismens hjärta och skäl, riktigt rörande och inspirerande.

För närvarande pågår en socialliberal mobilisering inom Liberalerna. Kerstin Hasselgren Akademin är inte det enda initiativet. I maj formerades Nätverket Socialliberal utveckling, som kommer att inleda med gästen Maria Leissner, tidigare partiledare, på måndag kväll i en digital sändning på Facebook.

När liberaler inom Liberalerna känner sig nödgade att starta diskussionsforum utanför partiet kan det inte tolkas på något annat vis än att socialliberalerna känner sig ideologiskt svältfödda men att de knappast gett upp hoppet om sitt parti.