Klockan sju imorse var kommunalråd Ilan De Basso (S) på plats i Rådhuset efter en intensiv valkampanj för att komma in i EU–parlamentet. Förutsättningarna var att socialdemokraterna skulle klara att ta ett sjätte mandat och hade det lyckats hade Ilan De Basso fått packa väskan och installera sig i EU–parlamentet.

Nu blir det förmodligen inte så. Är du besviken?

– Inte för min egen del för jag har ett uppdrag som kommunalråd i en fantastisk kommun som jag trivs med. Vi är inte nöjda med valresultatet, även om vi fortfarande står hyfsat starka. Jag känner mer en oro inför den tuffa framtid vi står inför i Europa. Ett sjätte mandat hade gett mig möjlighet att vara med och jobba mot högerns frammarsch. Och med Balkanfrågorna där konflikterna från 1990–talet är högst levande. Den situationen borde EU ta på större allvar, säger Ilan De Basso.

Tidigare har det funnits en förhoppning om att Socialdemokraterna i Sverige skulle få ett så kallat brexitmandat om Storbritannien lämnar EU den 31 oktober. Men Henrik Ekengard Oscarsson, valforskare vid Göteborgs universitet, säger att utsikterna för ett sjätte mandat för S är minimala.

– Om valresultatet inte ändras går det till Miljöpartiet, säger han som ändå tycker att socialdemokraterna har gjort ett anständigt val till EU–parlamentet.

”Hyfsat starka”

Det tycker också Ilan De Basso. I Tyskland gjorde socialdemokraterna ett historiskt dåligt val medan de svenska klarade sig bättre med sina 23, 6 procent.

– Vi har gått tillbaka en aning men vi står hyfsat starka, säger Ilan De Basso som tror att det beror på att den svenska socialdemokratin bland annat är mycket välorganiserad.

Hur ska ni undvika att socialdemokratin i Sverige inte går samma väg som i Tyskland?

– Bra fråga, du. Visste jag det skulle jag genast gå till partistyrelsen och berätta det. Vi måste bland annat analysera vilka utmaningar framtidens socialdemokrati står inför och vi måste bli starkare bland löntagare och yngre väljare.

”Vår närvaro måste öka”

SD tar många röster som kunde ha varit era?

– De tar inte bara från oss men vi är en av de partierna, säger Ilan De Basso som tror att partiets närvaro måste öka i människors vardag.

– Det finns ett stort intresse för politik men det krävs en större ansträngning från vår sida för att nå människorna. Det hjälper inte att distansera sig från dem som har gått till SD och det räcker inte med att ha en bra organisation. Jönköping växer och har snart en befolkning på 140 000 invånare och det har kommit till nya stadsdelar. Men vi har bara ett 30–tal föreningar i hela kommunen och nu måste vi se till att vi finns i hela kommunen. Under valrörelsen har jag rest runt i hela landet och haft fantastiska möten och jag känner starkt att vi kan om vi vill, säger Ilan De Basso.

Det finns ytterligare en möjlighet för Ilan De Basso att komma in i EU–parlamentet. Om han får fler personkryss än någon av kandidaterna som ligger före honom på listan.

Personkryssen började räknas redan i morse men några siffror går inte att se på val.se förrän imorgon. Senast på fredag klockan 16.00 ska kryssen vara räknade och man kan följa hur det går dag för dag på valsidan.

Det svenska preliminära valresultatet till EU–parlamentet.

Foto Valmyndigheten.se