Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotelldirektör: Hur ska vi undvika fimpar efter rökförbudet?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Om ett par månader träder den nya tobakslagen i kraft. Den innebär att det blir rökförbud på alla uteserveringar och i alla entréer dit allmänheten har tillträde.

En rökfri miljö innebär att det blir trevligare och tillgängligare för alla men det innebär också att vi kommer att behöva tänka till: Var ska det vara tillåtet att röka och vem ansvarar för att nedskräpningen inte ökar som följd av att askkoppar tas bort? Det här är en större samhällsfråga och vi vill härmed inbjuda till dialog med Jönköpings kommun och andra aktörer som har uteserveringar och entréer som nu blir rökfria för att det ska bli bra för miljön, för kommunens medborgare och för våra hitresta gäster.

Vi på Scandic Elmia och Portalen vill föregå med gott exempel och vi har öppnat vår uteservering helt rökfri. Under våren kommer vi också att göra våra entréer rökfria så att vi är helt klara inför den 1 juli när lagen träder i kraft. Det innebär att våra rökande gäster kommer att hänvisas att röka – ja, var då?

Enligt den nya lagen faller det på varje kommun att bestämma hur långt bort från rökfria entréer och uteserveringar rökförbudet ska sträcka sig. Och enligt samma lag har vi som näringsidkare skyldighet att ta bort alla askkoppar och sätta upp förbudsskyltar. Det kommer också att vara upp till oss att se till att lagen efterlevs och avvisa de gäster som inte följer förbudet. Vi tar redan idag ett stort ansvar för att upprätthålla en trevlig utemiljö på våra serveringar och vid entréer. Det innebär att vi har askkoppar och städar regelbundet utanför hotellen så att det inte ligger fimpar på marken. Det gör vi självklart för att vi vill ha en välkomnande och trevlig miljö runt våra entréer och på våra uteserveringar men också för att vi tar vårt ansvar att se till att det inte är skräpigt runt om våra verksamheter.

Stiftelsen Håll Sverige Rent beräknar att det varje år slängs runt en miljard fimpar på marken runt om i hela landet och att 80 % av allt skräp som återfinns i stadsmiljöer just är tobaksrelaterade produkter. Fimpar är ett farligt skräp och stort miljöproblem eftersom filtren är gjorda av ett icke-nedbrytbart plastmaterial och där fastnar också många av tobakens farliga ämnen som till exempel kadmium. Fimparna hamnar sedan ofta i dagvattenbrunnar där gifterna utsöndras, plockas upp från gatan av nyfikna barn eller äts upp av hundar och andra smådjur. Vi vill inte att de fimpar som faktiskt fångas upp av dagens askkoppar också de ska hamna på gatan.

”Det är väl bara att sätta upp en ny askkopp några meter från entrén.”

Man skulle lätt kunna tro att det är en smidig lösning men det är inte riktigt så enkelt. Vi äger nämligen inte fastigheterna där vi har vår verksamhet och i direkt anslutning till entrén ligger allmän gata och parkering et cetera som vi inte har möjlighet att ta ansvar för. Ett förslag kan istället vara att Jönköpings kommunen upprättar särskilda ”rökhållplatser” eller anvisar platser där rökning är tillåten och dessutom tar ansvaret för att städa dessa.

Oavsett vad lösningen kommer att bli är vi gärna med och bidrar i detta arbete så att vi får en trevlig utemiljö i Jönköpingskommun som innebär att alla känner sig välkomna och miljön inte tar skada.

Katarina Boustedt

Hotelldirektör, Scandic Elmia och Portalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel