Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perspektiv: Skäms Swedbank

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Tack för den tid som har varit. Jag har varit kund i drygt 50 år hos Swedbank, ja ända sedan Föreningsbankstiden och Sparbankstiden. Men nu har jag fått nog, och jag har avslutat alla mina affärer i denna skandalbank.

Nu får det vara nog med skandaler. Penningtvätt i mångmiljardklassen, olika typer av brottsmisstankar som exempelvis obehörigt röjande av insiderinformation/grovt svindleri. Ja sådana saker som husrannsakan på Swedbank och förundersökning av ekobrottsmyndigheten rörande Swedbank är ju inte direkt några förtroendeskapande saker som händer i denna skandalbank.

En timma före årsstämman så sparkar Swedbanks styrelse sin VD Birgitte Bonnesen varför just då kan man undra. Kan det vara så att genom detta försöker Swedbanks styrelse rädda sitt eget skinn. Det är ju i slutändan ett företags styrelse som är ytterst ansvarig för företagets verksamhet, detta gäller även Swedbank.

Man kan också tycka att det är mycket märkligt att styrelsen fick ansvarsfrihet på bolagsstämman.

Det är också mycket märkligt att ordförande i styrelsen inte läser viktiga dokument som visar på stora brister och felaktigheter i denna skandalartade penningtvättshärva.

Man kan också undra om det är en slump eller tillfällighet att några medlemmar i Swedbanks styrelse säljer sina Swedbanks aktier några dagar innan Sveriges Television avslöjar alla dessa skandaler i Swedbank och som har till följd att Swedbanks aktiekurs störtdyker. Stämmer dessa uppgifter så känns det allt bra misstänkt att man har nyttjat sin insiderkunskap och sålt sina aktier innan den stora ”skandalbomben” slog ner.

Stämmer dessutom uppgiften att femton av Swedbanks storägare blev informerad om denna kommande skandal innan den blev känd för övriga aktieägare så är det ju ett mycket allvarligt insiderbrott. Då dom därmed fick möjlighet att sälja delar av sina aktier innan Swedbanks aktiekurs rasade.

Birgitte Bonnesen blir ju inte helt lottlös hon heller, 22 miljoner kronor får hon in på sitt konto! Man lever i en konstig värld där en anställd i Swedbank missköter sitt jobb på ett mycket graverande sätt och får därmed sparken från jobbet. Och dessutom kan hon inkassera sådana enorma summor med pengar. Det är ju betydligt mer pengar än en ”vanlig” hårt arbetande person tjänar under hela sin livstid.

Vilka är det som får vara med och betala detta ”kalas” då? Jo, det är vi småsparare som får vara med och betala. Exempelvis i form av noll ränta på våra sparkonton och gissningsvis också på sikt högre räntor på våra lån i Swedbank.

Hur skall Swedbanks kunder reagera och agera? Ett sätt kan ju vara att helt enkelt byta bank. Vilket i dag är mycket lätt. Den bank man väljer hjälper till med allt det praktiska.

Det finns på marknaden ett trettiotal banker och bolag som omfattas av den svenska statliga insättningsgarantin. Vilken bank skall man välja, kan man undra? Ett sätt kan ju vara att se vilken bank/banker som finns kvar på, eller i närheten av där man bor. För väljer man en bank som finns på orten där man bor så stöttar man också indirekt den ort man bor på. Det ger också en signal till de banker som drar in sina bankkontor ute i glesbygden, att det kostar dom förlorade kunder.

Man bör rimligtvis välja en bank som har en högre ränta är noll procent på sina sparkonton. Och det finnas som sagt massor av banker som betalar ränta till sina kunder på sparkonton. Har man bolån kan man ju också passa på att kolla vad man får för bolånevillor med flera banker. En rimlig rabatt på bolån i dagsläget borde vara i storleksordningen 0,4 till 0,9 % på bankens brutto utlåningsränta.

Martin Stugholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel