Svenskt Näringsliv har i flera år mätt företagsamheten i landets alla kommuner och kriteriet för att anses företagsam är att man har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller styrelseledamot i ett aktivt aktiebolag. Under tisdagen presenterades länslistorna.

Och Aneby ligger således i topp före Habo där 13,4 procent av befolkningen är företagsamma. I Jönköpings kommun är andelen lägst med 10,0 procent. Länssnittet är 11,1 procent och i riket 12,3 procent.

Det är ganska små skillnader men det är också något att jobba på om man tenderar att halka efter. Det behövs nya företag i alla länskommuner och ytterligare en anledning är att andelen äldre över 64 år som är företagsamma är högst i landet, säger Anna Gillek Dahlström, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Peter Tengström och Marie Johansson, båda 51 år, är två nyföretagare från Jönköpings kommun som ska driva rankingen uppåt. Peter Jobbade i flera år på Husqvarna AB, bland annat som servicemarknadschef med hela världen som arbetsfält.

Det var ett bra jobb med bra villkor men jag hade en dröm om att göra någonting eget och fokusera på det.

Svaret blev företaget Robo10, som också kan uttalas Roboten. Affärsidén är bland annat att serva och installera robotgräsklippare, Automover, till företag och andra arbetsgivare. Marie Johansson har efter många år som förskollärare och personlig assistent startat företaget Virkostickmaja i Huskvarna.

Jag säljer bland annat garn och textilier, håller kurser i virkning och stickning och har mycket roligt, säger hon.