Kanot är ju en idrott av det där slaget som för en relativt anonym tillvaro för det mesta. Men som vart fjärde år hamnar i blickpunkten, i rampljuset och i rubrikerna.

I den svenska OS-historien är ju kanotsporten en av de mest framgångsrika.

Liksom den alltså är i Jönköpings idrottshistoria.

– OS är ju det största man kan vara med om som idrottare, säger Sofia Paldanius, den senaste olympiern från JKK. Sofia var med som 21-årig reserv redan vid OS i Sydney år 2000 och satte punkt med niondeplatsen i K2 500 meter i Rio i somras.

– Har inte bestämt mig än, säger Sofia. Det viktigaste nu är att få ordning på ryggen, så just nu tar jag det lugnt. Håller igång lite, men paddlar inte alls.

Nobbade landslaget

– Jag tackade nej till det kommande landslagslägret – men det är inte riktigt dags att säga att jag lägger av definitivt ännu.

– Inte att jag fortsätter heller, förresten…

På plats i JKK:s anläggning, perfekt placerad vid Vätterstranden för att snacka jubileumsår finns, Sofia, klubbens nuvarande ordförande Joakim Pettersson, samt eldsjälarna Lennart Nyström och Tyrone Ferm – den sistnämnde också han en del av OS-historien.

Fick följa med

– Jag var reserv 1964, ingick i truppen och fick följa med till Mexiko, konstaterar han själv om ett OS som i den långa JKK-raden ändå lyser lite extra.

Det året fick ju nämligen Kanotklubben sin första, och hittills enda, olympiska guldmedaljör när Gunnar Utterberg i par med Sven-Olov Sjödelius från Nyköping paddlade hem segern på K2 1 000 meter.

– På själva mållinjen slog jag paddeln i ryggen på Sven-Olof och man kände sig oerhört lycklig. Lika lycklig kände man sig naturligtvis när man stod på segerpallen och fick guldmedaljen och den svenska nationalsången spelades, berättade Gunnar Utterberg för Jönköpings-Posten efter bragdloppet.

En samlingsplats

Kanotklubbens anläggning är i dag en samlingsplats för gamla och unga. Där badas bastu, tränas i gymmet, där arrangeras kanotskola sommartid och därifrån utgår förstås de tuffa träningspass på Vättern som genom åren lagt grunden till den långa rad av framgångar som man bland annat kan läsa sig till på en ”skryttavla” modell större i klubbhuset.

Där berättas det förutom om OS-guldet också om VM-guld, EM-guld, otaliga SM-framgångar och mycket annat.

– En grej vi fortfarande känner oss lite extra stolta över är att vi på 1960-talet vann SM-guld i K4:an tio år i rad, ett rätt snyggt facit, säger Tyrone Ferm.

Stadion ett lyft

Som till klubbens framgångar naturligtvis också räknar det nya kanotstadion som – till slut – står klart vid Rocksjöns strand.

– Ett tag trodde jag aldrig jag skulle få uppleva det, men nu har vi Sverige bästa kanotanläggning på plats, ett stort lyft för klubben och för sporten, säger Tyrone.

Men varken med en imponerande historia eller ett stiligt stadion når man några sportsliga framgångar. Och när nu epoken Anders Gustafsson/Sofia Paldanius går mot sitt slut finns förstås risken att JKK hamnar i en sportslig svacka likt den som uppenbarade sig efter 1976, när JKK dittills funnits med vid fem olympiska spel i följd.

Glömde återväxten

– Vi invaggades nog i lite falsk trygghet av alla framgångar, funderar Lennart Nyström. Det var liksom självklart att vi skulle ha paddlare med i toppen både nationellt och internationellt, så det viktiga jobbet med återväxten glömdes nog bort lite.

Det tog 24 år, till år 2000, innan JKK var tillbaka på ett OS med Anders Gustafsson och Sofia Paldanius.

Och hur blir det nu?

– Att få fram så duktiga aktiva kan man ju aldrig räkna med, säger ordföranden Joakim Pettersson. Men vad vi vet är att vi har väldigt många ambitiösa och lovande ungdomar igång. På DM senast var vi iväg med 24 aktiva, en väldigt glädjande siffra.

– Att vår kanotskola under sommaren lockade fler än 70 barn att under tre veckor testa sporten var också väldigt roligt. Rätt många av dem har fortsatt under hösten också.

Unga talanger som Sofias bror Fabian, systrarna Sackbrook – Paula, Louise och Hannah samt Greta Helleblad är några vi förmodligen kommer att få höra mera av framöver.

Gemenskapen viktig

80-åringen vid Vätterns strand känns pigg och alert trots den ansenliga åldern.

– Gemenskapen, att vi har klubbanläggningen som en samlingsplats där alla åldrar träffas, trivs och har kul tillsammans betyder enormt mycket, konstaterar Sofia Paldanius.

– Och visst lovar det gott att jag aldrig under mina år i klubben sett så många aktiva barn och ungdomar vara med på träningar och tävlingar som under den senaste säsongen.