Under 2015 kom 35 369 ensamkommande flyktingungdomar, majoriteten från Afghanistan, till Sverige. Sen dess har deras framtid i Sverige varit omdebatterad. Efter att myndigheter börjat utvisa dem till ett krigshärjat och farligt Kabul har det kallats en , men också höjts röster om att flyktingarna bör återvända trots riskerna.

Nu ger sig Pingströrelsen in i debatten. I ett gemensamt uttalande vädjar deras integrationsgrupp, Pingst Integration, om att deportationerna ska stoppas.

Vi gör det här för att utvisningarna är förenade med livsfara. Sverige medverkar till att de här ungdomarna riskerar att utsättas för våld och avrättas, säger Christer Tornberg, företrädare för Pingst Integration och lokal pingstprofil.

Ungdomarna har svenska vänner, går i svensk skola och är starkt integrerade här.

Säkerhetshotet i Afghanistan grundar sig i en mångbottnad konflikt mellan regering och olika terrorgrupper, där civila riskerar livsfara när de väljer sida eller vägrar göra så. Vissa är särskilt utsatta, exempelvis homosexuella, journalister och de som tillhör förföljda folkgrupper. tvångsdeporterade som jagats på flykt av Talibaner, misshandlats svårt av polisen och dött snart efter att de återvänt.

Christer Tornberg påpekar att de svenska utvisningarna strider mot Utrikesdepartementets råd om resor till Afghanistan (som de helt avråder ifrån), och säger också att de går emot FN:s barnkonvention.

Pingstförsamlingar runt om i Sverige jobbar med ensamkommande ungdomar genom bland annat språkcaféer, kurser i svenska och olika sportevenemang, men också genom att inkludera ensamkommande i församlingsverksamheten i stort.

Kyrkan står av tradition för barmhärtighet och välkomnande. Sverige också, och det vill vi värna.

Hur märker ni av deportationerna i er verksamhet?

Det finns en rädsla och oro. Några har utvisats, och många är oroliga att det ska drabba dem själva.

Huvudargumentet för deportationerna brukar vara att Afghanistan är de här ungdomarnas hemland, vad tänker du kring det?

De kan vara födda där, men de flesta har vuxit upp i Iran och har ingen släkt i Afghanistan. Säkerhetsläget har försämrats och sänds de tillbaka så är det risk att de avrättas.