Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planen: Så fortsätter kampen om Stanley Cup

NHL-kommissionären har en plan. Men Gary Bettman har fortfarande många frågetecken att räta ut innan hockeysäsongen i Nordamerika är i gång igen. Det här är vad som just nu gäller för en återstart.

+ Coronatestas spelare?

Ja. 25 000–30 000 tester kommer behövas för att dra i gång säsongen. Spelarna kommer att testas åtminstone två gånger per vecka när de har återvänt till träningsanläggningarna. När säsongen startar kommer spelarna att testas en gång per dag.

+ När kan NHL-spelarna träna tillsammans på is igen?

I det absolut bästa scenariot är tanken att klubbarnas träningsläger ska kunna starta som tidigast första halvan av juli. Det har gått två och en halv månad sedan ligan pausades den 12 mars och spelarna har begärt tre veckor av förberedelser, vilket bör betyda att de är i gång med träning i små grupper under nästa månad. Det betyder att nedsläpp skulle kunna vara i slutet av juli eller i början av augusti.

+ Hur ser NHL:s tidslinje ut?

Fas ett: Ligan pausades och spelarna hamnade i karantän.

Fas två: Spelarna ska kunna träna i små grupper, dock utan kontakt. Möjlig start är i början av juni.

Fas tre: Klubbarna ska kunna dra i gång träningsläger. Det får inte ske tidigare än första halvan av juli.

Fas fyra: Slutspelet ska vara spikat.

+ Blir det 24 klubbar i Stanley Cup-slutspelet?

Ja, det är tanken. Det långa virusavbrottet innebar att NHL valde att avsluta grundserien trots att det återstod 11–13 matcher och därför behövde hitta en speciallösning för slutspelet.

De tolv bästa klubbarna från Eastern respektive Western Conference är slutspelsklara.

Av dessa 24 lag får de fyra främsta från respektive Conference mötas för att avgöra hur de ska seedas. Detta avgörs i ett minigruppspel på tre matcher.

De återstående 16 klubbarna, åtta från respektive Conference, möts i en serie bäst av fem matcher för att avancera till slutspelets första runda.

Sedan är det mer osäkert. NHL och spelarfacket NHLPA diskuterar nu upplägget för de två första slutspelsrundorna; bäst av fem eller sju matcher? Klart är i alla fall att finalerna i Eastern och Western Conference samt Stanley Cup-finalen kommer att spelas i bästa av sju matcher.

+ Var kommer matcherna att spelas?

NHL-kommissionären Gary Bettman säger att det fortfarande finns hopp om att Stanley Cup-finalen ska kunna avgöras i klubbarnas hemstäder. Men när det gäller matcherna fram till dess är planen att dessa ska spelas i utvalda städer; en för Eastern Conference-lagen, en för Wester Conference-lagen.

Utan att avslöja någon rangordning berättade Bettman att det handlar om Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto eller Vancouver.

+ Går det att resa mellan USA och Kanada?

Just nu är det ett bekymmer, då Kanadas regering kräver att inresande ska sitta 14 dagar i karantän. NHL hoppas kunna lösa den situationen men om det inte går att runda vägspärren säger Bill Daly, NHL:s vicekommissionär, till TSN att de helt enkelt får rikta in sig på städer i USA.

+ Vad händer med återstående sju klubbar?

Semester, kort sagt. Ottawa, Detroit, Los Angeles, Anaheim, San Jose, New Jersey och Buffalo hamnade på fel sida av strecket när NHL valde att avsluta grundserien. Det innebär bland annat att det är första gången sedan 1996 som samtliga klubbar från Kalifornien missar slutspel.

+ Kommer utmärkelser, för spelare och klubbar, att delas ut?

Absolut. Bland annat lägger Boston beslag på Presidents Trophy, Washingtons Alexander Ovetjkin och Bostons David Pastrnak nådde 48 mål var och delar på Rocket Richard Trophy, Edmontons Leon Draisaitl vann poängligan – och Art Ross Trophy – med 110 poäng.

+ Hur påverkas nästa säsong?

Enligt Bettman är planen att nästa säsong ska bestå av 82 grundseriematcher – precis som vanligt – men med tanke på att den nuvarande säsongen kommer att spelas längre in på sommaren än vanligt kan det betyda en senare premiär än oktober. Bettman säger att det till och med kan bli så att säsongen drar i gång med "winter classic" på nyårsdagen.

Anders Wallin/TT