Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poddare i Tenhult anklagas för plagiat

Sebastian Krantz har gjort succé med podden Svenska mordhistorier. Men nu anklagas han för flera fall av plagiat, enligt SVT:s granskning.

Sebastian Krantz från Tenhult har en podd med över 200 miljoner lyssningar. Den heter Svenska mordhistorier och Jönköpings-Posten har skrivit om den tidigare. Numera finns den även i bokform med 12 av podcastens mest populära avsnitt, i litterär bearbetning av journalisten Cyril Hellman.

I dag publicerade SVT en granskning av Kulturnyheterna som visar att både podden och den nyutgivna boken anklagas för plagiat. Boken innehåller ordagrann text från bland annat Aftonbladet, Nyhetsbyrån TT och Expressen, utan någon hänvisning till källorna.

– Jag vill be jättemycket om ursäkt, säger Sebastian Krantz till Kulturnyheterna.

Han menar att det bland annat beror på okunskap om hur mycket som är tillåtet att återberätta utan källhänvisning:

– Vi är ju flera som gör podden och som har kastats in i en helt ny bransch. Vi är inte journalister, ibland kan det bli fel – och i det här fallet har det blivit det.

Jönköpings-Posten har försökt nå Sebastian Krantz för en kommentar.