Från polisens sida medger de att problemet med smällare, så kallade "bangers", har ökat på Råslätt på senare tid. De brotten är väldigt svåra att utreda.

Det är nästan bara möjligt att klara upp om någon har sett vem som har kastat. Eftersom smällarna förstörs när de har exploderat så finns det inte heller några spår som går att säkra. Dessutom är det väldigt vanligt att "bangers" kastas i närheten av en folkmassa vilket gör identifieringen ännu svårare, säger Charlie Rendahl.

Vid tisdagskvällens händelse

 Vi ser en tendens till att det drar åt det hållet, men vi har inte som i storstäderna behövt vidta andra åtgärder vid ingripanden som att alltid åka in med två patruller, säger Charlie Rendahl.

Fritidsledaren Peter Magnusson upplever att Charlie Rendahl avfärdar påståendet och klargör att polisen bland annat har satsat på fler områdespoliser på Råslätt under de senaste åren.

Vi försöker att ofta vara synliga. Mycket handlar förstås även om den sociala biten och målet där är att ett antal drivande individer i stället kan få något arbete. Där kan polisen göra en del av arbetet, men inte allt. Vi försöker därför att samverka med bland annat fritidsgårdar, socialtjänsten och Vätterhem.

Charlie Rendahl anser inte att Råslätt sticker ut som ett särskilt problematiskt område i Södra Vätterbygdens polisområde trots den nationella kartläggning som för snart två år sedan

Generellt skulle jag inte säga det. Vi har liknande problem även i andra bostadsområden. Däremot har det varit lite stökigare på Råslätt den senaste tiden, men sådant går i vågor. Sommaren för två år sedan hade vi exempelvis men det lugnade sedan ner sig, säger Charlie Rendahl.

Han medger däremot att det finns kriminella grupperingar på Råslätt som kan göra det betydligt svårare för polisen att utreda brott.

 Det finns en mentalitet i vissa av de här gängen om att inte prata med polisen, säger Charlie Rendahl.