– Det är många lastbilar, husbilar och husvagnar i trafiken nu under sommaren, vilket förstås skapar ett högt tryck på E4 från Norrköping och Linköping och förbi Jönköping, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen region Öst.

– Vid vissa motorvägspåfarter kan det bli extra vanskligt eftersom fordon ska försöka komma ut på själva vägen som alltså redan kan vara ordentligt trafikerad. Och kör man på vägen kan det ibland vara svårt att byta fil för att släppa in bilar som vill ut på vägen, fortsätter Agnevik.

LÄS MER: Olycka på E4 vid A6

LÄS MER: Här är prislappen för ett bredare E4

JP.se har tidigare skrivit om att genom Jönköping och att Trafikverket nu vill satsa på ett tredje körfält och sänkta hastigheter till 80 kilometer i timmen mellan Huskvarna och Torsvik.

Kostnaden uppgår till drygt 50 miljoner kronor, vilket kommunen ska betala hälften av.

I övriga Jönköpingsområdet är trafiksituationen just nu ansträngd i Huskvarna efter bygget av en ny Ica-butik och nytt stadshus. I sommar och under hösten ska dessutom ett nytt rondellbygge genomföras , vilket fått kommunen att gå ut med en uppmaning.

– Vi ber alla trafikanter att om möjligt undvika sträckan vid rusningstrafik under hösten, och att ta det försiktigt förbi vägarbetena. Tidplanen är att allt, inklusive asfaltering av den nya cirkulationen, ska vara klart bortåt advent. Och då kan vi tillhandahålla en riktigt bra trafiklösning, säger Lise-Lotte Johansson, verksamhetschef inom tekniska kontorets mark- och exploateringsavdelning.

Förutom olyckor med flera inblandade bilar, inträffar det också att fordon av olika slag får bekymmer och tvingas stanna längs väggrenen.

– Det kan förstås bero på flera olika saker, men punktering är förstås vanligt eller att man kanske har slut på någon viktig vätska i motorn, som kylarvätska. Förr kollade folk generellt alltid sådant innan man gav sig iväg, men nu kan jag uppleva att allt färre vet hur man gör eller vet om vad som ens måste finnas för att bilen ska fungera korrekt, säger Thomas Agnevik hos polisen.

Men det är inte bara i Jönköpings län som problem kan uppstå på E4, enligt polisen. I tisdags tappade en lastbil sin container rakt på en bakomliggande bil i Norrköping. Fem personer fördes till sjukhus, ingen däremot med allvarligare skador.

– Det blir snabbt långa köer när olyckor inträffar, så det är viktigt att vara uppmärksam som förare, säger polisens Thomas Agnevik.

LÄS MER: Totalstopp på E4 efter lastbilsolycka

Drabbas man som bilist av problem i trafiken – oavsett tidpunkt – är det en sak som är extra viktig, enligt polisen.

– Ja, man får absolut inte sitta kvar i bilen när man väntar på till exempel bärgare. Det är livsfarligt, en potentiell dödsfälla! Man måste lämna bilen parkerad i väggrenen och själv sätta sig en bit från vägen. Det kan ju komma ett fordon med en ouppmärksam förare som kör rakt in i ens egen bil i hög hastighet, varnar polisens presstalesperson Thomas Agnevik.