Polisen är inne i en intensiv fas i utredningsarbetet och genomför just nu ett stort antal förhör med personer som har eller kan tänkas ha viktiga uppgifter om det misstänkta mordet i Huskvarna. Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu ska, enligt flera trovärdiga och oberoende källor, ha trakasserats under lång tid före det misstänkta brottet. Ungdomarna ska vid ett flertal tillfällen ha sökt upp och hånat honom, kallat honom nedsättande saker, samt filmat honom.

– Vi utreder det som en del av utredningen, säger Stefan Sundling, chef för polisens grova brottsgrupp.

Det faktum att de misstänkta och även andra personer som hörs i utredningen är unga medför särskilda krav. Förhör med barn skiljer sig i flera avseenden från förhör med vuxna. Barnförhör videofilmas exempelvis alltid, eftersom barn och unga vanligen slipper att delta i en rättegång, och utredningsförfarandet förutsätter att personal har särskilda kunskaper.

LÄS MER: Gica, 48, drömde om ett nytt liv i Sverige - nu misstänks han blivit mördad

– Det är ett komplext ärende, men vi har en god kompetens här i länet. Vi har den kompetens som krävs för den här typen av ärenden, säger Stefan Sundling.

En del av arbetet handlar om att utreda om det kan handla om ett hatbrott. Stefan Sundling säger att många har hört av sig till polisen med uppgifter.

– Det är många som har uppgifter, eller som kan ha uppgifter som är av intresse. De hör vi också. Det är väldigt intensivt just nu, säger han.

Drivande roll

En 14-årig pojke tros ha haft en drivande roll kopplat till mordet och ha utsatt Gheorghe Hortolomei-Lupu för kränkande behandling, enligt uppgifter till socialtjänsten som Förvaltningsrätten hänvisar till. Dessutom ska pojken ha försökt påverka övriga inblandade, samt hotat vuxna till att vara tysta för att försöka dölja brottet.

– Vi har en bild av vad vi tror har skett, men vi arbetar förutsättningslöst eftersom den bilden kan förändras eller bekräftas i de förhör som vi håller, säger Stefan Sundling.

LÄS MER: Stefan Löfven om mordet i Huskvarna: "Jag blir väldigt, väldigt bedrövad"

Den 16-årige pojken som sitter häktad misstänkt för mord är häktad fram till den 13 september, och enligt praxis måste ärenden som rör unga personer behandlas skyndsamt, men hittills tyder inget på att utredarna kan vara klara för ett åtal redan i nästa vecka.

Jönköpings-Posten har utan framgång sökt kammaråklagare Linda Schön.