Sverige

Bild 1 av 4 Stöldligorna riktar ofta in sig på bilar och bildelar. Polisen uppmanar bilägare att ställa in bilen i garage om den möjligheten finns. (Genrebild)

Foto FREDRIK SANDBERG / TT

En grupp med personer som är kopplade till internationella stöldligor har nyligen rest in i Sverige, uppger polisen i ett pressmeddelande. Det ska röra sig om personer med koppling till organiserade stöldligor baserade i Litauen.

Stöldligorna riktar ofta in sig på fordon, bildelar, maskiner och verktyg, uppger polisen. Ligorna smugglar sedan stöldgodset till Baltikum, skriver TT.

Polisen ser också en ökning av denna typ av stölder.

– När det gäller den här typen av stölder som begås av internationella brottsnätverk som kommer in i landet så ser vi en ökning över tid. Nu går vi in i en mörkare årstid och då är det mycket bildelsstölder, det är lättare att begå de här stölderna i mörker, säger Linda Staaf till TT

LÄS MER: Lyxbilsligan kan ha avslöjats

Polisen uppmanar allmänheten att vara extra uppmärksamma på okända personer som rör sig i bostadsområden och bland villor. För att försöka förhindra stölder råder polisen också att bilägare parkerar sina bilar i garage om möjligt och att allmänheten håller uppsikt över fordon, större maskiner och verktyg.

Linda Staaf säger till TT att dessa föremål betingar ett högt pris på svarta marknaden. Många av ligorna från Litauen och Polen har specialiserat sig på just verktyg och jordbruksmaskiner.

– Det är styrt av efterfrågan. Det som går att sälja, det stjäl man, säger Linda Staaf, chef för polisens underrättelseenhet.

Det är också vanligt att stöldgods göms i skogsområden, så polisen uppmanar allmänheten att kontakta polisen om man påträffar stöldgods.

– Polisen jobbar redan mot det här, men nu satsar vi hårt på att göra ännu mer. Man ska ha god uppsikt på sitt fordon och om man ser någonting så är det viktigt att säga till. Det kan hjälpa oss att komma framåt, säger Linda Staaf.

LÄS MER: Så kan stöldligorna stoppas

LÄS MER: Stor insats mot stöldligan

LÄS MER: Så undviker du stöld av din bil med keyless-system