Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polismördaren i Malexander vill ha tidsbestämt straff

Andreas Axelsson dömdes till livstids fängelse för morden på två poliser i Malexander. Nu vill polismördaren ha tidsbestämt straff, rapporterar SVT. I slutet av förra året fick Tony Olsson, en av de tre dömda för Malexandermorden, sitt fängelsestraff tidsbestämt.

För 20 år sedan dömdes Andreas Axelsson till livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999, då två poliser sköts ihjäl på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Nu vill 49-årige Axelsson få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff, något som SVT tidigare har skrivit om. Andreas Axelsson försökte även få sitt straff tidsbestämt för två år sedan – men han fick då avslag.

I november förra året fick en av de andra dömda polismördarna, Tony Olsson (numera Byström) sitt livstidsstraff tidsbestämt till 35 år. Det betyder att han kan kan släppas fri om fyra år.

Både kriminalvården och rättsmedicinalverket ansåg då att det inte längre fanns någon risk för att Tony Olsson skulle återfalla i brottslighet. Åklagaren har dock överklagat beslutet.

Jackie Arklöv, den tredje polismördaren i Malexander, har ansökt om ett tidsbestämt straff vid ett flertal tillfällen, men har hittills fått avslag.